O explozie s-a auzit, marti, la reactorul 2 al centralei nucleare Fukushima 1, potrivit unei declaratii a oficialilor niponi, informeaza AFP. Cladirea care izoleaza reactorul 2 pare sa fi fost deteriorata. Purtatorul de cuvant al guvernului, Yukio Edano, a vorbit despre o "posibila deteriorare a bazinului de condensare", partea de jos a vasului de izolare pentru racirea reactorului si pentru controlul presiunii din interiorul camerei. "Nu s-a inregistrat o crestere brusca a radioactivitatii", a mai declarat Edano. Cladirea izolatoare din jurul reactorului este proiectata pentru a preveni scurgerile radioactive in caz de accident.

Schema de functionare a unui reactor nuclear de tip Boiling WaterFoto: nrc.gov

Se inregistreaza un incediu si la reactorul 4 de la Fukushima1. Nivelul de radiatii a crescut semnificativ in reactor. Autoritatile au facut apel pentru evacuarea populatiei pe o zona de 30 de km in jurul centralei Fukushima1. Nivelul de radioactivitate din jurul reactoarelor este periculos pentru sanatate.

UPDATE 10: 05.19 Incendiul de la reactorull 4 este "aparent stins" potrivit presei nipone.

UPDATE 9: Nivelul de radioactivitate din jurul reactoarelor este periculos pentru sanatate.

UPDATE 8:Autoritatile au facut apel pentru evacuarea populatiei pe o zona de 30 de km in jurul centralei Fukushima1

UPDATE 04.00 Se inregistreaza un incediu si la reactorul 4 de la Fukushima1.Autoritatile anunta ca nivelul de radiatii a crescut semnificativ in reactor

UPDATE 6: Bilantul oficial al politiei nipone dupa seism si tsunami: 2.414 morti, 3.118 disparuti si 1.885 raniti

UPDATE 5: Se incearca ridicarea nivelului apei la 1,2 m pentru a acoperi barele de combustibil de la reactorul 2, potrivit Kyodo News.

UPDATE 4: 02.07 Agentia de securitate nipona anunta ca exista riscul scurgerii de materiale radioactive

UPDATE 3: 02.00 Tepco isi evacueaza personalul din ambele centrale nucleare Fukushima, cu exceptia celor care controleaza procesul de pompare a apei, anunta AFP. Potrivit BBC Tokyo Electric a mai lasat 50 de angajati la cele doua centrale

UPDATE 2: 1.300 de persoane izolate în Kesennuma, prefectura Miyagi.

UPDATE1 01.43 O radioactivitate peste normal a fost masurata in prefectura Ibaraki, situata intre centralele Fukushima, unde se afla reactoarele avariate 2 si 3, potrivit AFP si Kyodo News. Prefectura Ibaraki este situata de-a lungul coastei Pacificului, la sud de Fukushima, si la doar peste 100 de km nord-est de Tokyo. Cu 35 de milioane de locuitori, metropola din Tokyo este cea mai populata aglomerare urbana din lume.

Nivelul apei, care are rolul de a raci reactorul, a scazut in cursul zilei de luni atat de mult la reactorul numarul 2 incat barele de uraniu din interiorul acestuia au fost "complet expuse". Specialistii niponi au facut eforturi deosebite pe tot parcursul zilei reusind sa creasca nivelul apei la 2 metri incat se spera ca explozia nu se va produce. Pe seara insa, nivelul apei a scazut iarasi foarte mult, iar barele de uraniu au ramas expuse.

Si la reactorul 3 de la Fukushima 1 s-au inregistrat aceleasi probleme, nivelul apei scazand periculos, dar s-a reusit ulterior cresterea nivelului apei. Reactorul 3 al centralei a fost afectat luni dimineata de doua explozii.

Incidentele nucleare de la centrala Fukushima ar putea fi clasate la nivelul 5 sau 6

Autoritatea franceza privind siguranta nucleara ASN sustine ca incidentele nucleare de la centrala Fukushima ar putea fi clasate la nivelul 5 sau 6 pe scala internationala de la 1 la 7, informeaza BBC. Evaluarea anterioara, facuta de Agentia japoneza de securitate nucleara si industriala, situa incidentul la nivelul 4.

Accidentul nuclear care a avut loc sambata in centrala Fukushima 1, situata in nord-estul Japoniei, a fost evaluat la nivelul 4 pe scala evenimentelor internationale si radiologice (INES).

Gravitatea unei probleme care apare intr-un sit nuclear este evaluata in functie de aceasta scala, nivelul corespunzand absentei anomaliilor iar 7, cel mai important, unui accident major.

Nivelul 4 califica accidentul ca neantrenand riscuri importante in afara sitului, potrivit documentelor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA).

Reactorul numarul 1 al centralei Fukushima 1, situata la 250 de kilometri nord de Tokyo, s-a confruntat cu o serie de probleme (defecte la sistemul de racire, cresterea presiunii), fortand autoritatile sa deschida valvele pentru a evacua vaporii in exces.

Aceste probleme au aparut in urma violentului seism care a devastat vineri regiunea.

Accidentul de la Cernobil, din 26 aprilie 1986, cand reactorul numarul 4 a explodat in cursul unui test de siguranta, a fost clasat la nivelul 7. (D.G.)

Vezi aici scala internationala a evenimentelor nucleare si radiologice (INES)