Nivelul apei care are rolul de a raci reactorul a scazut atat de mult la reactorul numarul 2 al centralei de la Fukushima 1 incat barele de uraniu din interiorul acestuia sunt "complet expuse", anunta agentia Kyodo News. Intre timp, specialistii incearca sa creasca nivelul apei si la reactorul 3 al centralei, afectat luni dimineata de doua explozii.

Schema de functionare a unui reactor nuclear de tip Boiling WaterFoto: nrc.gov

UPDATE 4 (ora 18:12): Nivelul apei la reactorul 2 al centralei de la Fukushima a scazut din nou periculos, iar barele de uraniu ale reactorului sunt din nou expuse, lucru care s-a mai intamplat si in urma cu cateva ore, insa atunci s-a reusit remedierea problemei. Kyodo News anunta ca nivelul radiatiilor in zona centralei s-a dublat fata de restul zilei de luni.

UPDATE 3: Nivelul apei la reactorul numarul 2 al centralei a fost crescut la aproximativ 2 metri.

UPDATE 2: Guvernul nipon anunta, prin vocea puratorului sau de cuvant, ca nivelul radiatiilor in zona centralei nucleare Fukushima 1 este "suportabil pentru oameni", potrivit Kyodo News.

UPDATE: O operatiune de racire a reactorului numarul 2 al centralei de la Fukushima este in curs de desfasurare, iar autoritatile au sperante ca situatia poate fi stabilizata si o explozie la acest reactor nu este probabila, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului nipon, citat de Kyodo News. Si Jiji News, citat de Reuters, anunta ca a inceput operatiunea de injectare de apa in reactor.

Si agentia nipona Jiji News, citata de Reuters, scrie ca barele de uraniu ale reactorului numarul 2 sunt expuse in acest moment, ceea ce creste riscul de deteriorare a interiorului reactorului si ar putea conduce la o posibila scurgere radioactiva.

Oficialii japonezi se straduiesc sa evite producerea unei catastrofe nucleare dupa ce, luni dimineata, doua noi explozii s-au produs la centrala nucleara de la Fukushima (la reactorul 3). Sambata, si reactorul numarul 1 al centralei fusese afectat de o explozie.

Centralele de la Fukushima folosesc reactoare nucleare de tipul Boiling Water (BWR), in timp ce in Romania Centrala de la Cernavoda are reactoare de tip CANDU. Vezi in fotografia atasata schema simplificata de functionare a unei centrale nucleare cu reactor de tip BWR.