Aviatia rusa a testat, joi, al doilea prototip al avionului de vanatoare de generatia a cincea T-50, acesta efectuand un zbor de 44 de minute, a anuntat compania Suhoi, producatorul aparatului, citata de Ria Novosti. Primul prototip al acestui avion a efectuat primul zbor in ianuarie 2010, iar pana acum au fost realizate peste 40 de teste.

"Al doilea prototip al avionului de vanatoare de generatia a cincea a efectuat azi primul zbor. Avionul a stat in aer 44 de minute. A fost un zbor de succes, care s-a incadrat in toti parametrii", arata Suhoi intr-un comunicat.

Avionul de vanatoare T-50 este dezvoltat de biroul de design al Suhoi si este construit la fabrica din regiunea Komsomolsk-on-Amur, in Extremul Orient.

Aparatul testat vineri a fost creat sa fie imposibil de detectat de catre radare. Printre altele, avionul este capabil: sa zboare in toate tipurile de conditii meteorologice, sa decoleze de pe o pista de doar 300-400 de metri, sa fie realimentat in zbor, sa atace simultan mai multe tinte din aer si de la sol.

Rusia a inceput dezvoltarea propriului avion de generatia a cincea inca din anii '90. Aparatul, cunoscut si sub denumirea de PAK FA, este vazut de experti drept un rival al avionului american F-22 Raptor, care a efectuat primul sau zbor in 1997.

Aviatia rusa intentioneaza sa achizitioneze peste 60 de aparate T-50 dupa 2015, cand va incepe productia de serie.