Prima retina artificiala din lume, Argus II, produsa de compania americana Second Sight Medical Products, a fost aprobata pentru vanzarea pe piata europeana. Noul produs va putea reda partial vederea persoanelor care au orbit din cauza unor boli degenerative ale retinei si va fi disponibil prin intermediul mai multor centre de tratament din Europa, la un pret de 100.000 dolari.

Argus IIFoto: Second Sight Medical Products

Retina artificiala este formata din mai multe parti: o pereche de ochelari cu o camera video transmite imagini unui nod de procesare, care la randul lui transforma imaginile in impulsuri electrice care sunt transmise unei matrici de electrozi implantati in retina purtatorului. Sistemul ofera o rezolutie de 60 de pixeli (puncte de imagine), comparativ cu zeci de milioane, cat ofera un ochi sanatos, dar va permite utilizatorilor sa discearna forme si sa deosebeasca lumina de intuneric.

Aparatul a fost testat pe 30 de pacienti pana acum, iar evaluarile pozitive ale autoritatilor europene au dus la aprobarea produsului pentru vanzare in Europa. Incepand cu aceasta vara, Argus II va fi disponibila la un pret de 100.000 de dolari in urmatoarele centre medicale:

  • Centre Hospitalier National d'Ophthalmologie des Quinze-Vingts (Paris, Franta)
  • Hôpitaux Universitaires de Genève (Geneva, Elvetia)
  • Manchester Royal Eye Hospital (Manchester, Marea Britanie)
  • Moorfields Eye Hospital, (Londra, Marea Britanie).