Guvernul de la Roma a proclamat sambata starea de urgenta umanitara, din cauza miilor de imigranti ilegali tunisieni care ajung pe coastele italiene, o procedura care permite accelerarea implementarii unor masuri pentru a lupta impotriva fenomenului, informeaza AFP.

"Consiliul de ministri a proclamat stare de urgenta umanitara ca urmare a afluxului a numerosi cetateni nord-africani in sudul teritoriului. Aceasta decizie va permite adoptarea imediata din partea Protectiei civile a unor masuri necesare pentru a controla acest fenomen si pentru a acorda asistenta cetatenilor care fug din tari din Africa de Nord", se arata intr-un comunicat.

Aproape 3.000 de imigranti ilegali, in mare parte tunisieni, au venit de miercuri pe litoralul italian, numai 250 ajungand in noaptea de vineri spre sambata.

Italia a cerut vineri ajutorul Uniunii Europene, pentru a face fata acestui val de imigranti ilegali, avertizand cu privire la riscul unei "crize umanitare".

Ministrul de Interne, Roberto Maroni, si cel al Afacerilor Externe, Franco Frattini, au cerut intr-un comunicat comun "convocarea urgenta a unei reuniuni la nivel politic a Consiliului de Justitie si Afaceri Interne al UE".

Proclamarea starii de urgenta permite evitarea anumitor formalitati legale si autorizeaza oficialii locali sa ia masuri operationale imediate. Ea permite totodata utilizarea rapida a resurselor financiare speciale.