Bancomatele si sucursalele bancare de pe tot teritoriul egiptului sunt inchise sau nefunctionale, intr-o saptamana in care in mod normal o mare parte a populatiei ar trebui sa isi primeasca salariile prin intermediul sistemului bancar, informeaza The New York Times. Odata cu suspendarea tuturor comunicatiilor electronice, retelele de bancomate din Egipt au devenit nefunctionale - o miscare care s-ar putea intoarce impotriva guvernului prin cresterea numarului de demonstranti nemultumiti de situatia din tara.

Demonstratii in EgiptFoto: Agerpres

La nivelul oamenilor de rand, situatia pare sa mai fie tolerabila pentru cel mult o saptamana, dupa care majoritatea rezervelor de bani lichizi aflate in mana populatiei se vor epuiza, iar comertul se va opri si la nivel intern. Magazinele de toate dimensiunile inregistreaza in schimb o alta problema: lovite de un val de cumparaturi generate de panica, majoritatea au stocuri semnificative de bani cash pe care nu le pot depune nicaieri. Oprirea activitatii bancilor a oprit practic orice import privat, oamenii de afaceri implicati in comertul extern fiind incapabili sa mai desfasoare tranzactii internationale, care nu se pot desfasura in general folosind cash.

Dincolo de problemele generate de intreruperea serviciilor bancare, o parte a populatiei sufera din cauza imposibilitatii de a munci. O parte semnificativa a populatiei egiptene traieste cu mai putin de doi dolari pe zi, generati adesea din munca ziliera.

Haosul generat de proteste a determinat mai multe companii straine sa isi opreasca activitatea si sa isi retraga angajatii straini de pe teritoriul Egiptului. General Motors, Metro si Volkswagen sunt doar cateva dintre companiile care au incetat temporar activitatea in tara nord-africana, iar agentiile de rating au retrogradat calificativele acordate economiei egiptene, in perspectiva continuarii manifestatiilor la scara larga, conform Reuters.

Turismul, una dintre cele mai importante ramuri ale economiei egiptene, a fost lovit foarte puternic de proteste: mai multi operatori turistici mari si-au anulat toate calatoriile catre Egipt, iar acestea nu vor fi reluate pana la reinstaurarea linistii in tara. Mii de turisti din intreaga lume si-au anulat sejururile, privand economia egipteana de bani. Din nou, analistii se asteapta ca micii comercianti care isi castiga existenta de pe urma turistilor sa se alature protestelor.

Canalul Suez a ramas deschis pentru moment, dar pretul petrolului a urcat vineri cu 4,3%, pe fondul temerilor ca artera navala ar putea fi inchisa. O eventuala blocare a canalului, cum a fost cea de dupa razboiul cu Israel din 1967, ar lungi traseul tancurilor petroliere care pleaca din Peninsula Arabica spre Europa cu aproape 10 000 de kilometri.