​In cazul atacului terorist de pe aeoportul Domodedovo a aparut un suspect, afirma joi presa centrala din Rusia. Este vorba de un locuitor din regiunea Stavropol, un oarecare Vitali Razdobudko, presupus membru al gruparii teroriste Djamaatul din Noga, scrie Kommersant. Atacul de luni a provocat moartea a 35 de persoane si ranirea a cel putin 150.

Principalul suspectFoto: Reuters

Organele de ordine nu exclud posibilitata ca Razdobudko sa fi fost organizatorul sau executantul atentatului. Potrivit datelor anchetei, respectiva persoana si djamaatul wahhabit din care facea parte au mai avut o tentativa de atac terorist la Moscova.

La 31 decembrie anul trecut, in parcul Kuzmin din capitala rusa, a explodat o cabana apartinand unul club de tragere privat. Printre daramaturi au fost descoperite ramasitele unei femei si o centura de terorist kamikaze cu explozibil si elemente distructive (bile, cuie, suruburi etc).

Ulterior, s-a stabilit ca femeia era vaduva liderului gruparii paramilitare Djamaatul din Noga, o subunitate islamista de lupta a asa numitului Front al Caucazului, care actioneaza in regiunea Stavropol.

Medvedev face apel la intarirea luptei impotriva terorismului

Miercuri, presedintele Dmitri Medvedev s-a aflat pentru cateva ore la Davos, pentru a participa la lucrarile Forumului economic mondial. Programul a fost redus dupa atentatul de acum cateva zile de pe aeroportul Domodedovo. S-a schimbat inclusiv tema discursului liderului rus. In locul chemarii de a investi in economia rusa, o mare parte din interventia sa, presedintele Medvedev a dedicat-o problemelor de securitate si de combatere a terorismului, scrie presa centrala din Rusia.

Novye izvestia noteaza, printre altele, ca s-a renuntat la intalnirea cu oficialii tarii gazda a Forumului, la discutiile de la sesiunea consacrata modernizarii economiei ruse, precum si la mesele rotunde cu investitori si reprezentanti ai mediului de afaceri mondial. A fost, de asemenea, anulata receptia oficiala pe care seful statului rus urma sa o ofere miercuri seara.

In acelasi timp, scrie publicatia, Rusia nu putea refuza total participarea sa la Forum. Pana la Medvedev, nici un alt lider rus nu a luat cuvantul la Davos. Boris Eltin si-a anulat plecarea la Davos, in 1995, din cauza razboiului din Cecenia. Vladimir Putin a fost de doua ori la Davos, dar prima data in calitate de presedinte interimar si a doua oare ca prim-ministru.

Kommersant anunta ca inainte de discursul lui Medvedev a fost tinut un moment de tacere in memoria celor care si-au pierdut viata in atentatul de pe aeroport. De la bun inceput, seful statului rus a tinut sa precizeze ca cei care comit astfel de orori spera ca vor ingenunchia Rusia, o vor aduce in stare de asediu, pentru a-l determina pe presedinte sa renunte la calatoria in Elvetia.

Tocmai de aceea a fost ales acest moment si acel loc, a explicat Medvedev. Explicand ca Rusia stie care sunt obligatiunile ei fata de cetatenii tarii si fata de comunitatea internationala, presedintele a subliniat: „Tocmai de aceea astazi vorbesc de la aceasta tribuna. Va multumesc din suflet pentru sentimentele exprimate” si a promis ca Rusia nu va fi pusa in genunchi.

El a cerut tuturor tarilor sa intensifice lupta comuna impotriva terorismului, fara sa uite, in acelasi timp, de lupta impotriva saraciei, a analfabetismului si abandonului de copii, care, de multe ori, se afla in spatele unor asemenea gesturi limita. Trecand la problematica economica, Medvedev a declarat ca, dupa parerea lui, recenta recesiune mondiala „i-a trezit pe toti” la realitate, dar ca statele nu au rezolvat decat o parte a simptomelor acestei crize. In ceea ce priveste Rusia, el a recunoscut ca exista, intr-adevar, numeroase neajunsuri si greutati, atat in edificarea unui stat de drept, cat si in crearea unei economii moderne, eficiente. Dificultati generate, intr-o oarecare masura, de alte probleme cu care este nevoita sa se confrunte Rusia in ultimii ani, precum extremismul si terorismul.