Fondatorul WikiLeaks Julian Assange a anuntat duminica, intr-un interviu publicat de Sunday Times, ca a semnat un contract de 1,2 milioane de euro pentru autobiografia sa. Julian Assange spune ca acesti bani il vor ajuta sa se apere impotriva acuzatiilor de agresiune sexuala pentru care este anchetat in Suedia, relateaza AFP.

"Nu vreau sa scriu aceasta carte dar trebuie sa o fac", spune el, adaugand: "Am cheltuit deja 200.000 de lire sterline in contul justitiei si trebuie sa ma apar si sa pastrez WikiLeaks pe linia de plutire".

Australianul a precizat ca va primi 800.000 de dolari (600.000 euro) de la Alfred A. Knopf, editorul sau american, si 325.000 de lire (380.000 euro) de la Britannique Canongate. La acestea se adauga alte contracte, suma totala ajungand la 1,2 milioane euro.

Fondatorul WikiLeaks, care se bucura in prezent de un regim de eliberare conditionata in Marea Britanie, este in pericol sa fie extradat in Suedia pentru "agresiuni sexuale". La randul sau, Washingtonul l-ar putea urmari pe australian pentru spionaj, dupa ce WikiLeaks a publicat mii de telegrame diplomatice confidentiale.

Arestat la 7 decembrie la Londra, pe baza unui mandat european emis de autoritatile suedeze, Julian Assange a petrecut in total noua zile in spatele gratiilor. Audierile pentru o eventuala extradare in Sudia vor incepe in 7 februarie si ar putea dura mai multe luni, din cauza numeroaselor cai de apel permise.