Asia centrala, perceputa in mod traditional drept "curtea din spate" a Rusiei, reprezinta o zona strategica pentru Statele Unite ale Americii. In joc sunt resurse naturale imense si aeroporturi esentiale pentru tranzitul catre Afghanistan. Telegramele diplomatice obtinute de WikiLeaks si publicate de Le Monde creioneaza imaginea regimurilor autoritare din aceste tari, vazuta prin ochii diplomatilor americani.

Azerbaidjan: Clanul Corleone

Azerbaidjanul este un partener crucial si prioritar pentru Statele Unite. Aliat vechi in razboiul impotriva terorismului, partener laic ferm si pro-american intr-o regiune cuprinsa de islamul radical - asa este descrisa aceasta tara intr-o telegrama diplomatica transmisa in 2008 de ambasada americana din Baku. Si totusi, Azerbaidjanul nu a scapat neatins de realitatile clasice ale regiunii: represiune, coruptie, confiscarea averilor.

Pentru a aprecia deplin continutul unei telegrame redactata in 18 septembrie 2009, ar trebui sa cunoasteti celebra trilogie Nasul: "Presedintele Ilham Aliev: Michael (Corleone) in strainatate, Sonny in tara", este titlul unei telegrame.

Cu alte cuvinte, fratii din saga familiei mafiote, cu caractere atat de diferite, reprezinta cele doua fete ale sefului statului azer.

Pe scena internationala, acesta da dovada de "pragmatism" si "retinere" - caracterul lui "Michael". Presedintele Aliev a mentinut o politica externa "smechera si realista", mostenita in mare parte de la tatal sau. Si-a construit o imagine cosmopolita in randul partenerilor sai occidentali cu "costumele sale care ii vin ca turnate si cu engleza sa perfecta".

In schimb, in tara, politica sa "a devenit din ce in ce mai autoritara si ostila diversitatii de opinii". Ilham Aliev a preluat puterea dupa ce tatal sau a decedat in 2003. In prezent, spune ambasada americana, el si apropiatii sai "cauta predictibilitatea, stabilitatea si continuitatea pentru a-si mentine si proteja averile publice si private". La cea mai mica "provocare la autoritatea sa sau afront la demnitatea familiei sale, chiar si cand e vorba de membri minori, el si cercul sau intim sunt gata sa reactioneze in detrimentul dezvoltarilor democratice ale tarii".

In clanul Corleone, un barbat joaca un rol crucial: consilierul special, cel care gestioneaza totul. In cazul presedintelui Aliev este vorba de seful administratiei prezidentiale, Ramiz Mehdiev. "Vedem amprentele digitale ale lui Mehdiev in arestarile ziaristilor, inabusirea liderilor opozitiei, inchiderea moscheilor, restrictiile impuse mass-media", concluzioneaza ambasada.

Diplomatii americani sunt interesati si de clanurile care controleaza principalele resurse ale tarii, incepand cu cel al lui Pachaiev, care apartine sotiei presedintelui, Mehriban. Aleasa in Parlament, ea prezideaza Fondul Heydar-Alliev, ale carui resurse sunt de origine necunoscuta. Un membru al opozitiei a marturisit ambasadei ca donatiile reprezinta adeseori "un cec in alb pentru iesirea din inchisoare". Persoanelor care doneaza des "li se permite sa-si conduca afacerile si alte activitati locale fara interferente". Clanul Pachaiev controleaza Pasha Holding, extrem de puternic in sectorul bancar, constructii si asigurari.

Alt caz de studiu: clanul ministrului pentru situatii de urgenta, Kamaladdin Heydarov, care controleaza un vast imperiu, de la productia de suc de fructe pana la afaceri imobiliare, trecand prin chimie, textile, alcool si chiar piane. Fost presedinte al autoritatii vamilor, "o institutie foarte corupta, chiar si pentru criteriile azere", el si-a construit averea in perioada in care ocupa aceasta functie.

Astazi, ministerul este considerat a fi unul care gestioneaza cele mai mari venituri: controleaza inspectorii pentru lucrari publice si licentele, rezervele de grane si serviciile de urgenta.

Cei doi fii ai sai, Nijat si Tale, si-au exprimat recent dorinta de a achizitiona doua avioane Gulfstream, fiecare in valoare de 20 de milioane de dolari", relateaza ambasada.

Uzbekistan: Copilul minune

Gulnora Karimova, in varsta de 38 de ani, a reusit sa devina mai celebra decat tatal sau, presedintele tarii. Pe site-ul sau, cea care se prezinta drept doctor in stiinte politice isi enumereaza nenumaratele opere caritabile si culturale: gale, conferinte, sustinerea artizanatului, promovarea artistilor.

In 2008, a fost numita reprezentant permanent la Geneva pe langa misiunea ONU. Este apropiata de Zeromax, gruparea opaca ce "asigura esentialul averii familiei Karimov", subliniaza ambasadorul la Taskent. Aceasta decizie "ar putea reflecta o dorinta de a securiza averile familiei", in ipoteza unei bulversari interne in Uzbekistan.

"In ciuda datelor exacte referitoare la operatiunile sale", Zeromax face obiectul unei lungi telegrame, atent documentata, a ambasadei din Taskent, redactata in ianuarie 2010. Aici este detaliata increngatura incredibila creata de acest grup in Uzbekistan si in alte parti ale lumii. "Implicata in aproape orice aspect al afacerilor cu petrol si gaze" din tara, Zeromax s-a lansat in 1999 dupa ce a obtinut concesiunea resurselor naturale in conditii foarte avantajoase.

Potrivit unor marturii, "statul uzbek si-a utilizat puterea pentru sustinerea intereselor comerciale private ale lui Karimova, permitandu-i sa intimideze concurenta si sa deturneze venituri suplimentare spre entitati precum Zeromax".

Gulnora Karimova este o redutabila femeie de afaceri, foarte sensibila la imaginea sa. In septembrie 2005, ambasada americana trimite o telegrama care vorbeste despre campania sa de promovare a imaginii proprii in media nationala. "Majoritatea uzbecilor o vad pe Karimova ca o persoana avida, insetata de putere, care isi foloseste tatal pentru a zdrobi oamenii de afaceri care i se pun in cale."

Kazahstan: Calitatea vietii

Cum traiesc liderii din Kazahstan? Bine, raspunde ambasada americana de la Astana, in 2008. Incepand cu presedintele Nazarbaiev care, "ca toti compatriotii sai, are o puternica slabiciune pentru cai". Poseda circa 40, din intreaga lume, pe care ii tine pe proprietatea sa puternic pazita din apropierea capitalei. Zvonurile spun ca si-ar fi luat o a treia nevasta, o "regina a frumusetii".

Ginerele sau, Timur Kulibaiev, stie si el cum sa profite de viata. Este unul dintre cei mai puternici oameni din tara, in calitate de vicepresedinte al Samruk-Kazyna, un enorm fond de stat care controleaza "90% din economia Kazahstanului". Este si presedinte al Federatiei de golf si a reusit sa fie unul dintre cei care au purtat flacara olimpica pe drumul spre Beijing. Cand a implinit 40 de ani, Kulibaiev l-a invitat pe Elton John pentru un concert privat. Factura: un milion de lire sterline.

Timur Kulibaiev si sotia sa, Dinara, fiica presedintelui, par a da si dovezi de generozitate: se zvoneste ca cei doi au achizitionat mai multe locuinte la Bodrum, in Turcia, cu o valoare de 4 - 5 milioane de dolari fiecare, pe care ulterior le-au oferit cadou apropiatilor.

Alti lideri kazahi prefera sa se relaxeze "pe vechea metoda a homo sovieticus, adica imbatandu-se pana la abrutizare", spune ambasada. Ministrul apararii, Danial Ahmetov (pro-rus, demis in iunie 2009) era unul dintre ei. In 2007, a ajuns beat crita la intalnirea cu un oficial militar american, jurand ca tocmai venise de la o receptie in onoarea unor ofiteri care tocmai fusesera promovati.

Kirghistan: Aliatul

In numai cinci ani, aceasta mica republica a cunoscut doua rasturnari de regim. Ultima, in aprilie 2010. Cateva mii de manifestanti au provocat caderea lui Kurmanbek Bakiev. Acesta incercase sa profite de rivalitatea regionala dintre Rusia si Statele Unite, care dispun aici de o baza strategica pentru aprovizionarea trupelor din Afghanistan.

La inceputul lui iunie, 2.000 de persoane sunt ucise in cadrul pogromului impotriva uzbecilor din sudul tarii, in zona orasului Och. Autoritatile de la Biskek l-au acuzat pe Maxime Bakiev, unul dintre fii presedintelui demis, ca ar fi instigat la aceste crime.

In septembrie 2009, ambasadoarea americana a dejunat cu acest Maxime Bakiev, intr-o atmosfera "extrem de calduroasa si amicala". Acesta i-a povestit despre "masinatiile rusesti impotriva SUA". "Am expertii mei in informatica, sunt excelenti, si am reusit sa interceptam si sa citim comunicatiile FSB", ar fi afirmat el.

Ambasadoarea scrie, patru zile mai tarziu, ca Maxime Bakiev este "foarte dedicat propriei sale avansari si intereselor sale financiare".

Si totusi, concluzioneaza ea, acest barbat "destept si cultivat" are influenta. "Daca aceasta relatie este cultivata cu prudenta, credem ca ar putea aduce importante profituri guvernului american."

Turkmenistan: Istoria unui iaht

Turkmenistanul nu are nicio problema cu criminalitatea organizata. I-a spus-o ministrul apararii, generalul Agageldi Mammetgeldiev, unui militar american de rang inalt in iunie 2008. Ambasada rezuma situatia de fapt: "In momentul declararii independentei, fostul presedinte Niazov a adunat toti sefii criminalitatii organizate si i-a executat in public. Dupa aceea, Turkmenistanul a impus un regim strict de vize care a reusit sa-i pastreze la distanta. Nu mai e nicio problema".

In ciuda ajungerii la putere a unui nou presedinte, Gurbanguly Berdymuhamedov, in 2007, Turkmenistanul ramane cea mai inchisa si represiva dintre republicile Asiei centrale. Dar o simpla poveste a unul iaht ofera ocazia ambasadei americane sa povesteasca modul in care functioneaza sistemul. Este vorba de un iaht care pluteste in apele Marii Caspice. Se pare ca este un cadou al societatii rusesti Itera pentru presedinte, care visa la o ambarcatiune asemanatoare cu cea a miliardarului Roman Abramovici.

Cand vine vorba de masini, presedintele detine "un Bentley, un Mercedes Maybach (cadou din partea unei firme germane), un Range Rover si un Cadillac Escalade", spune ambasada. Industria hoteliera, campuri de gaze si petrol, constructii de cai ferate si de autostrazi: grupul Itera isi multiplica proiectele in Turkmenistan, semnaleaza diplomatii americani. La aceasta scara, un iaht nu reprezinta nimic.