​Procurorul general din SUA, Eric Holder, a declarat luni ca exista o "ancheta penala in desfasurare" in cazul devaluirilor de documente clasificate ale corespondentei diplomatiei americane de catre site-ul Wikileaks, relateaza Reuters.

Autoritatile vor pune sub urmarire pe oricine este gasit responsabil, a declarat acesta.

Site-urile mai multor ziare au inceput duminica seara publicarea de documente din peste 250.000 de dosare secrete ale corespondentei diplomatice americane, informatiile fiind puse la dispozitie de site-ul Wikileaks.

Telegramele prezentate dezvaluie detalii referitoare la un impas tensionat cu Pakistanul in privinta combustibilului nuclear, planuri de a reuni peninsula coreeana dupa eventuala prabusire a Nordului si negocieri referitoare la repatrierea detinutilor de la Guantanamo Bay.

De asemenea, documentele dezvaluie suspiciuni legate de existenta unor finantatori sauditi ai Al-Qaeda si esecul SUA de a preveni ca Siria sa furnizeze, inca din 2006 un stoc masiv de arme pentru Hezbollah in Liban.

"In aceasta ultima luna, o mare parte din energia mea si a activitatilor mele au fost indreptate catre pregatirea dezvaluirii istoriei diplomatice a Statelor Unite. SUA au incercat in ultima saptamana sa contracareze efectul pe care cele peste 250.000 de documente de la ambasadele americane din intreaga lume il vor avea", a declarat Julian Assange, fondatorul site-ului.