Un grup de cercetatori americani lucreaza la dezvoltarea unui sistem de inregistrare si interpretare electronica a viselor, potrivit BBC, bazandu-se pe o tehnologie prin care se poate evalua activitatea cerebrala superioara.

"Ne-ar placea sa citim visele oamenilor, sa intelegem cum si de ce viseaza oamenii", a declarat Moran Cerf, cercetatorul sef.

Scopul acestui proiect este, potrivit lui Cerf, este dezvoltarea unui sistem care le va permite psihologilor sa combine amintirile oamenilor cu privire la ceea ce au visat cu o vizualizare electronica a activitatii cerebrale.

"Nu exista un raspuns clar la intrebarea 'de ce viseaza oamenii'. Si una dintre intrebarile la care vrem sa raspundem este 'cand cream de fapt visul?'" a explicat Cerf.

Cercetatorul a publicat un articol in revista Nature in care si-a expus proiectul, dupa ce a realizat un studiu initial care sugereaza ca activitatea neuronilor este asociata cu obiecte sau concepte precise.

Cerf a descoperit, de exemplu, ca atunci cand un voluntar s-a gandit la Marilyn Monroe, un anumit neuron s-a aprins.

Aratandu-le mai multe imagini voluntarilor experimentului, cercetatorii au putut identifica neuroni asociati unei serii intregi de lucruri si concepte - cum ar fi Bill Clinton sau Turnul Eiffel, pe care i-au folosit la construirea unei baze de date pentru fiecare pacient.

Cerf admite ca are de parcurs un drum lung pana cand aceasta observatie va putea fi transformata intr-un dispozitiv de inregistrare a viselor. Urmatorul stadiu este monitorizarea activitatii cerebrale cand acestia dorm, folosind aceste baze de date.