Incepand de marti, milioanele de navetisti din Germania vor avea o viata mai grea. Afectati de grevele din transportul regional al Deutsche Bahn sunt si calatorii ocazionali sau turistii. Sindicatele germane Transnet si DGBA au confirmat inceperea grevelor de avertisment in zorii zilei de maine, adaugand ca "pe tot teritoriul federal se asteapta masive perturbari ale intregului transport pe sine". In afara angajatilor de la Deutsche Bahn, intra in greva si lucratorii din cele sase companii feroviare private din Germania.

Greva la Deutsche BahnFoto: Hotnews

Prin greva generala de avertisment, sindicatele fac presiuni asupra conducerii Deutsche Bahn si a concurentilor sai privati pentru adoptarea unui contract salarial tarifar, aplicabil intregii branse si pe tot teritoriul federal. Reprezentantii angajatilor din sectorul feroviar vor astfel sa impiedice diminuarea costurilor pentru salarizare. Aceasta e in general o tactica folosita in lupta concurentiala a companiilor de cai ferate pentru obtinerea lucrativelor contracte publice acordate sectorului feroviar regional.

"Nu e posibil si permis ca unii dintre colegii nostri sa primeasca cu pana la 20% mai putin la salariu", au explicat presedintii de sindicate Alexander Kirchner si Klaus-Dieter Hommel. "In special companiile feroviare private practica acest dumping la retributia angajatilor, folosindu-l ca atu de pret fata de concurenta, in lupta pentru contracte publice", au mai declarat sefii Transnet si DGBA. Oferta salariala prezentata de companiile feroviare private din Germania a fost declarata de sindicate ca "inacceptabila".

Grevele anuntate vor fi initial de scurta durata, prezumtiv de pana la doua ore pe zi. Prin aceasta, sindicatele vor sa limiteze dezavantajele create calatorilor cu trenul. Simultan insa, prin actiunile de protest, sindicatele vor sa semnaleze seriozitatea cu care abordeaza problema echitatii salariale fata de toti lucratorii feroviari. In cazul in care negocierile cu patronatele nu avanseaza, s-au anuntat si "alte mijloace de protest inevitabile". Sindicatele n-au precizat insa care vor fi acestea si nici garile in care se va intra, de maine, in greva.