Epidemia de holera care a izbucnit in nordul statului Haiti si a ucis peste 200 de persoane a ajuns in capitala Port-au-Prince, distrusa de cutremurul din ianuarie care a lasat 1,2 milioane de oameni fara casa, transmite BBC.

Bolnavi de holera, asteptand tratament in fata spitaluluiFoto: Reuters

Cinci cazuri de holera au fost identificate pana acum in Port-au-Prince, iar ONU avertizeaza ca riscul de infectare este foarte mare.

Autoritatile incearca sa izoleze cei cinci bolnavi pentru ca epidemia sa nu se extinda in oras.

Pana in prezent, au fost raportate peste 2.600 de cazuri in Haiti. Boala se raspandeste foarte repede pe fondul conditiilor precare in care traiesc oamenii, in corturi, cu facilitati medicale reduse si acces limitat la apa.

Holera este provocata de o bacterie numita Vibrio cholerae, care se transmite prin apa sau mancare contaminate de materie fecala umana. Se poate trata prin rehidratare si antibiotice, insa avand o perioada scurta de incubatie - intre doua ore si cinci zile, poate fi fatala daca nu este tratata prompt.

Haiti incearca sa se recladeasca in urma cutremurului cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, care a ucis circa 250.000 de oameni si a fortat sute de mii de oameni sa traiasca in corturi.