Rusia vrea sa participe la scutul anti-racheta al NATO, presedintele Dmitri Medvedev urmind sa participe la summit-ul NATO din noiembrie, scrie Reuters citind surse apropiate de discutiile care au loc la Deauville intre Medvedev, Nicolas Sarkozy si Angela Merkel.

Reamintim ca Romania va gazdui componente ale unui scut american anti-racheta, la summitul NATO de la Lisabona fiind asteptata o decizie privind interconectarea scutului NATO cu cel american (vezi aici explicatii detaliate despre complementaritatea celor doua scuturi).

Problemele de securitate reprezinta unul dintre subiectele principale ale discutiilor tripartite de la Deauville. "Rusia nu se opune participarii in sistemul de aparare anti-racheta, dar vrea sa joace un rol-cheie", a spus sursa citata de Reuters.

Prezenta lui Medvedev la summitul de la Lisabona are un rol major in deblocarea discutiilor Rusia - NATO, la Lisabona (19-20 noiembrie) fiind asteptata o noua strategie de aparare a Aliantei Nord-Atlantice.

O sursa apropiata de Sarkozy a declarat saptamina trecuta ca scutul anti-racheta al NATO are ca scop protejarea in fata unor posibile atacuri din Iran, si nu din Rusia. Cu toate asigurarile date de SUA si NATO, Kremlinul ramine suspicios in privinta scopurilor reale ale scutului.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy crede ca peste 10-15 ani, intre UE si Rusia va exista un spatiu economic unic, un concept unic de securitate si un regim fara vize. "Este punctul meu personal de vedere", a spus Sarkozy la conferinta de presa care a urmat convorbirilor cu cancelarul Angela Merkel si omologul sau rus, Dmitri Medvedev (sursa: Vzgliad).