Fortele de securitate patruleaza marti in mai multe orase din China dupa trei zile de proteste anti-japoneze, transmite CNN. Demonstratiile, care au inceput sambata si au continuat inclusiv luni, au avut loc cu precadere in centrul Chinei, unde se afla mai multe fabrici japoneze. Manifestantii au dat foc unor pancarte pe care scria numele Japoniei, iar mai multe magazine japoneze au fost vandalizate.

Demonstratii anti-JaponiaFoto: Reuters

AFP precizeaza ca in centrul disputei dintre Japonia si China, cea mai grava din ultima perioada, se afla un lant de insule nelocuite din Marea Chinei de Est, denumite Senkaku in japoneza si Diaoyu in chineza. Insulele se afla intre Okinawa si Taiwan.

Disputa a atins apogeul la 8 septembrie, cand autoritatile japoneze l-au arestat pe capitanul unui vas de pescuit chinez. Nava acestuia s-a ciocnit de doua vapoare ale Pazei de coasta japoneze, aflate in apropierea insulelor. Marinarul a fost eliberat ulterior, iar cele doua tari au incercat de-atunci sa-si imbunatateasca relatiile.

Agentia Kyodo a scris marti ca la demonstratiile din China au luat parte circa 10.000 de persoane.

Imagini filmate de un american ce locuieste in China au surprins momentul in care locuitori din Chengdu, in sud-vestul tarii, au dat foc unor pancarte pe care scria "Nihon" (Japonia). Potrivit televiziunii Asahi, manifestantii au rasturnat o masina de fabricatie japoneza in Mianyang, in nordul Chinei, iar mai multe magazine japoneze, inclusiv unul Sony, au fost distruse.

CNN precizeaza ca manifestantii chinezi au strigat lozinci anti-japoneze si au cerut boicotarea produselor japoneze. Premierul de la Tokio, Naoto Kan, a solicitat guvernului de la Beijing sa protejeze cetatenii si companiile japoneze din China.

Fortele de securitate chineze au inconjurat ambasada japoneza din Beijing, pentru a o proteja.

Reamintim ca sambata, mai multe grupari nationaliste japoneze au protestat fata de "invadarea" insulelor Senkaku de catre China. In Tokio, peste 3000 de persoane s-au adunat intr-un parc, fluturand steaguri japoneze si pancarte pe care scria: "Japonia este in pericol!" sau "Nu uitati invadatorul China".