Un judecator islamic din Emiratele Arabe Unite a decis ca "un barbat are dreptul sa-si disciplineze sotia si copiii daca se asigura ca nu le lasa semne vizibe" pe corp, transmite AFP. Magistratul Falah al Hajeri a luat aceasta decizie intr-un caz in care un barbat a fost amendat cu 130 de dolari dupa ce si-a palmuit sotia si si-a lovit fiica. Barbatul a fost gasit vinovat pentru asalt, desi sustinuse initial ca a lovit femeile "din greseala".

"Desi legea permite ca sotul sa-si foloseasca dreptul (de a disciplina), el trebuie sa se incadreze in limitele legii", a scris judecatorul in decizia sa, preluata de un ziar din Abu Dhabi.

Tribunalul a afirmat ca barbatul care "si-a palmuit si lovit fiica si si-a palmuit sotia" si-a incalcat "dreptul" sau potrivit legii islamice sharia, care permite barbatilor "sa-si disciplineze" sotia si copiii. Judecatorul a afirmat insa ca barbatul si-a batut "prea dur" sotia (provocandu-i rani la buza), in timp ce fiica sa, care are 23 de ani, este "prea mare" pentru o astfel de pedeapsa.

Toti barbatii si sotii din statul arab au primit astfel "dreptul de a disciplina" femeile din familie, daca au incercat mai intai fara succes sa se impace cu ele.

Daily Mail a scris ca, desi decizia judecatorului a fost primita cu "furie" de multi comentatori din lumea araba, altii sutin ca ea este "un compromis" intre pretentiile unei populatii occidentalizate si mostenirea sa musulmana conservatoare.

AFP afirma ca EAU sunt mai putin conservatoare decat alte state din zona Golfului Persic. In Arabia Saudita, femeile nu au voie sa conduca si au nevoie de permisiunea unui barbat pentru a calatori. Legea islamica ramane insa o parte importanta a sistemului juridic din Emiratele Arabe Unite.