Guvernul bulgar a amanat reforma pensiilor pana in 2015, constrans de presiunile sindicale, care au sustinut puternic cresterea graduala a varstei de pensionare. In plus, federatiile angajatorilor bulgari - fara cea mai mare dintre acestea, insa, Confederatia Angajatorilor si Industriasilor din Bulgaria - sindicatele si Guvernul de la Sofia au ajuns la un acord pentru majorarea cu doua puncte procentuale a contributiilor salariatilor la fondul de pensii, incepand cu 1 ianuarie 2011, anunta Novinite.

Initial, premierul Boiko Borisov semnase, saptamana trecuta, un acord prin care Executivul bulgar se angaja sa majoreze cu 3 puncte procentuale contributiile salariatilor pentru fondul de pensii, insa in final s-a ajuns la un acord pentru majorarea cu doua puncte procentuale. Majorarea nu a fost primita cu entuziasm de mediul de afaceri, care sustine ca initiativa ar stimula economia subterana si ar alunga investitorii straini.

Cotributia la sistemul de pensii in Bulgaria este, in prezent, de 28% din venitul brut, procent impartit intre angajator si angajat. Aceasta ar urma sa creasca la 30% de la 1 ianuarie 2011, potrivit acordului. Prin comparatie, in Romania, contributiile pentru fondul de pensii sunt de 31,3% (20,8% platiti de angajator si 10,5% platiti de angajat).

Citeste aici cum functioneaza in prezent sistemul de pensii din Bulgaria.

Cateva mii de bulgari au protestat, joia trecuta, in fata cladirii Parlamentului bulgar, nemultumiti de intentia autoritatilor de la Sofia de a creste varsta de pensionare. Demonstratia, organizata de unul dintre cele mai mari sindicate din tara, KNSB, a reunit circa 5.000 de mineri, studenti, profesori si alti functionari publici. "Nu vrem sa muncim toata viata pentru pensii de mizerie!", "Jos mainile de pe sistemul de pensii!" si "Nu vom plati cu pensiile noastre pentru greselile altora!" au fost cateva dintre sloganurile scandate de demonstrantii bulgari.

Protestele au venit in contextul in care Guvernul de la Sofia a discutat, timp de cateva luni, mai multe variante de reformare a sistemului de pensii, afectat de un deficit urias, provocat de scaderea si imbatranirea populatiei.

Protestele de saptamana trecuta au fost urmate de mai multe zile de discutii informale intre sindicate, angajatori si reprezentantii Guvernului, in urma carora s-a decis amanarea reformei sistemului de pensii, a anuntat ministrul bulgar al Finantelor, Simeon Djankov.

Executivul bulgar aprobase, in august anul acesta, un proiect de lege care prevedea cresterea varstei de pensionare si limita pensionarea anticipata pentru profesori, mineri, politisti si militari. Saptamana trecuta, pe fondul protestelor sindicatelor, Guvernul de la Sofia a retras proiectul din Parlament.