Castigatorul Premiului Nobel pentru Economie va fi anuntat luni, potrivit NobelPrize.org. In 2009, Nobelul pentru Economie le-a fost decernat americanilor Elinor Ostrom si Oliver Williamson, juriul Academiei din Stockholm motivandu-si decizia prin importanta studiilor realizate de cei doi pentru organizarea cooperarii in gestionarea economiei. Nobelul pentru Economie este ultimul din 2010 care mai trebuie sa isi mai desemneze castigatorul, numele laureatilor celorlalte distinctii fiind deja cunoscute.

"Cercetarile realizate de Elinor Ostrom si Oliver Williamson demonstreaza ca analizele economice pot pune in lumina cele mai multe forme de organizare sociala", a anuntat juriul, anul trecut. Elinor Ostrom a fost prima femeie care a primit distinctia pentru Economie, din 1969, cand premiul a fost acordat pentru prima oara.

Profesor la Universitatea din Indiana, Elinor Ostrom, acum in varsta de 77 de ani, "a demonstrat cum coproprietatile pot fi gestionate in mod eficient de asociatii voluntare", a precizat Comitetul Nobel.

Oliver Williamson, de la Universitatea Berkeley, in varsta de 78 de ani, "a aratat ca pietele si organizatiile ierarhice, cum ar fi intreprinderile, detin structuri de guvernanta alternative, care difera in modalitatea de a rezolva conflictele de interese".

Oficial numita "premiul Bancii Suediei in stiinte economice in memoria lui Alfred Nobel", distinctia pentru Economie este singura care nu a fost prevazuta in testamentul cunoscutului om de afaceri suedez. Decernat din 1969 si finantat de banca centrala suedeza, el functioneaza pe aceleasi principii ca si celelalte premii, cu un fond de 970.000 de euro care sunt impartiti de laureati.

Ceremonia de decernare a premiilor Nobel a inceput lunea trecuta, cu premiul pentru Medicina, obtinut de britanicul Robert Edwards pentru contributia sa in domeniul tehnicilor de fertilizare in vitro.

Marti, cercetatorii de origine rusa Andre Geim si Konstantin Novoselov au primit Nobelul pentru Fizica, pentru cercetarile legate de grafen.

Miercuri, cercetatorii Richard F. Heck, Ei-ichi Negishi si Akira Suzuki au primit Nobelul pentru Chimie, pentru studiile efectuate in domeniul sintezei organice.

Joi, peruanul Mario Vargas Llosa a fost desemnat castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura, iar vineri, disidentul chinez Liu Xiaobo a castigat Premiul Nobel pentru Pace.