Cateva mii de bulgari au protestat, joi, in fata cladirii Parlamentului bulgar, nemultumiti de intentia autoritatilor de la Sofia de a creste varsta de pensionare, transmite AFP. Demonstratia, organizata de unul dintre cele mai mari sindicate din tara, KNSB, a reunit circa 5.000 de mineri, studenti, profesori si alti functionari publici.​

Proteste la SofiaFoto: Reuters

"Nu vrem sa muncim toata viata pentru pensii de mizerie!, "Jos mainile de pe sistemul de pensie!" si "Nu vom plati cu pensiile noastre pentru greselile altora!" au fost cateva dintre sloganurile scandate de demonstrantii bulgari.

Guvernul de la Sofia, condus de premierul Boiko Borisov, discuta de cateva luni diferite variante de reformare a sistemului de pensii, afectat de un deficit urias, provocat de scaderea si imbatranirea populatiei, scrie AFP.

In august, Executivul bulgar a aprobat un proiect de lege care prevede cresterea varstei de pensionare si limiteaza pensionarea anticipata pentru profesori, mineri, politisti si militari.

Amenintati cu proteste masive, Guvernul de la Sofia a retras legea din Parlament in acesta saptamana, continuand in acelasi timp discutiile cu sindicatele.

In plus, pentru a castiga increderea sindicatelor si a evita protestele, premierul Borisov a semnat miercuri un acord prin care Executivul va mari cu 3 puncte procentuale contributiile salariatilor pentru fondul de pensii.

Mediul de afaceri a reactionat imediat si a cerut retragerea initiativei despre care spun ca va stimula economia subterana si va goni investitorii straini, a anuntat Novinite.

In acest moment, contributia pentru pensii este de 28% din venitul brut, procent impartit intre angajator si angajat. Guvernul intentioneaza sa mareasca aceasta cota la 31%.

Bulgaria, afectata si ea de criza economica si cu bugetele de pensii si asigurari afectate de deficite majore, este in permanenta competitie cu Romania si celelalte tari est-europene pentru atragerea investitorilor straini.

Reamintim ca in Romania contributiile pentru fondul de pensii sint de 31,3% (20,8% platiti de angajator si 10,5% platiti de angajat).