Prima Doamna a Statelor Unite a fost declarata "cea mai puternica femeie din lume" in clasamentul actual realizat de catre revista Forbes, transmite Reuters. Michelle Obama a reusit sa intreaca sefi de state, directori de mari companii si vedete de televiziune, pentru a se situa pe prima pozitie in topul realizat de publicatia americana.

Prima Doamna a SUAFoto: Agerpres

Pe locul doi s-a situat Irene Rosenfeld, CEO al gigantului Kraft Foods, urmata pe pozitia a treia de realizatoarea TV Oprah Winfrey. Locul patru a fost ocupat de cancelarul german Angela Merkel, urmata de secretarul american de stat, Hillary Clinton.

Anul trecut, prima pozitie in clasamanet a fost ocupata de cancelarul Merkel, urmata de Sheila Bair, presedintele Federal Deposit Insurance Corp. Michelle Obama s-a situat pe locul 40.

Moira Forbes, vicepresedinte si editor al ForbesWoman, a declarat ca femeile din clasament "modeleaza multe din discutiile de pe agendele actuale. Ele au construit companii si branduri, cateodata prin mijloace netraditionale, au traversat barierele existente in domeniile comertului, politicii, sportului, media si cultura, influentand in acest fel vietile a milioane, chiar miliarde de oameni".

Forbes a precizat ca, in acest an, revista a alcatuit clasamentul bazandu-se mai putin pe averea si puterea candidatelor si mai mult pe influenta lor creativa si pe spiritul antreprenorial.

In opinia editorilor, Michelle Obama (46 de ani) a devenit "cea mi puternica femeie din lume" deoarece "a transformat institutia Primei Doamne in propria sa institutie", ramanand in acelasi timp populara. "Intr-un semn care vorbeste despre charisma ei, Casa Alba a trimis-o in campania electorala, pentru a tine capul de afis al unor strangeri de foduri in state importante, precum California si Colorado", sustine Forbes, amintind si de "eficienta" Primei Doamne a SUA, care a demarat campania "Let's Move!" impotriva obezitatii la copii.

Iata top 10 al clasamentului Forbes:

1. Michelle Obama

2. Irene Rosenfeld

3. Oprah Winfrey

4. Angela Merkel

5. Hillary Clinton

6. Indra Nooyi (CEO PepsiCo)

7. Lady Gaga (cantareata)

8. Gail Kelly (CEO Westpac Banking Corp)

9. Beyonce Knowles (cantareata)

10. Ellen DeGeneres (realizatoare TV).

Citeste aici mai multe despre clasamentul Forbes.