Ungaria anunta ca masurile de curatare a namolului rosu, foarte toxic, deversat in mai multe localitati din vestul tarii, va dura cel putin un an si va costa zeci de milioane de dolari, transmite BBC. Angajatii serviciilor pentru situatii de urgenta incearca sa opreasca reziduurile sa ajunga in Dunare si principalele drumuri.Peste 1 milion de metri cubi de namol s-au varsat pana acum, afectand o suprafata de aproximativ 40 km patrati.

"Zona este foarte mare, contaminarea este foarte serioasa, este nevoie de resurse umane serioase si cu siguranta de masinarii", a declarat Secretarul de Stat in ministerul Mediului, Zoltan Illes, care a precizat ca va dura cel putin un an curatarea si va fi nevoie probabil si de sprijin din partea Uniunii Europene.

Illes a catalogat evenimentul ca cel mai grav accident chimic din istoria Ungariei.

Autoritatile au decretat stare de urgenta marti pentru districtele Veszprem, Gyor-Moson-Sopron si Vas, dupa ce satul Kolontar a fost inundat de namol rosu. Patru persoane si-au pierdut viata, dintre care un bebelus de trei luni, alte 3 sunt date disparute si 123 au fost ranite, dintre acestia 8 aflandu-se in stare grava in spital, iar alti 53 fiind nevoiti sa ramana internati.

Accidentul s-a produs luni la fabrica de alumina Ajka apartinand companiei MAL Zrt, la 160 km de capitala tarii Budapesta. Ca urmare a exploziei survenite la depozitul de deseuri toxice, s-au deversat cantitati importante de reziduuri industriale, intre care si oxid de fier si metale grele periculoase.

Peste 500 de membri ai Autoritatii pentru managementul dezastrelor nationale, impreuna cu soldati si experti ai companiei MAL Zrt, se straduiesc sa opreasca deversarea in afluenti ai Dunarii, a anuntat marti seara seful comitetului de aparare, Jeno Lasztovicza, citat de MTI.

Acestia varsa ipsos si fertilizatori artificiali in rauri pentru a lega namolul si a-l impiedica sa se ajunga in Dunare.

Namolul rosu este caustic si contine reziduuri de metale grele care, o data ajunse in stomac sau in caile respiratorii, pot otravi organismul. Din cauza componentei bazice, namolul a cauzat arsuri de piele si infectii grave ale ochilor la mai multi localnici. Potrivit lui Lasztovicza insa, acesta nu este radioactiv si nu contine cianura.