Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a cerut ca liderii Statelor Unite sa fie "ingropati", el raspunzand astfel oficialilor occidentali care au avertizat in legatura cu atacuri militare impotriva programului nuclear al Teheranului, transmite AP. Intr-un discurs tinut duminica, liderul iranian s-a intrebat din nou cine a planificat atacurile de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite, afirmand ca ele au dat Guvernului de la Washington pretextul pentru a incerca sa domine Orientul Mijlociu ca "sa-i jefuiasca" bogatiile petroliere.

Mahmoud AhmadinejadFoto: Agerpres

AP scrie ca Ahmadinejad este cunoscut pentru criticile sale la adresa Occidentului, insa in discursul de duminica a folosit o "insulta extrem de grava", cerand ca liderii americani sa fie "dusi la groapa".

Liderul de la Teheran a mai spus, citat de AFP, ca statele din Orientul Mijlociu vor expulza SUA din regiune cu "un sut in fund".

"Au un tupeu atat de mare incat sa ne ameninte si sa spuna ca toate variantele raman in picioare. Sa va duca cioclul la groapa... ca ati tarat lumea in mocirla", ar fi pus presedintele iranian, adaugand ca "daca nu parasiti regiunea, trebuie sa stiti ca, foarte curand, tarile din zona va vor da afara cu un picior in fund".

Liderul iranian s-a intrebat din nou cine a planificat atacurile de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite, afirmand ca ele au dat Guvernului de la Washington pretextul pentru a incerca sa domine Orientul Mijlociu.

"Avem sute de intrebari fara raspuns despre incidentul de la 11 septembrie la care ei trebuie sa raspunda... Daca ei sustin ca 3.000 de oameni au fost ucisi la 11 septembrie, atacatorii trebuie identificati si executati. Chiar vom ajuta la arestarea lor daca ne sunt prezentate dovezi, insa nu vom accepta ceea ce spun Bush si Obama", a spus Ahmadinejad, referindu-se la fostul presedinte american George W. Bush si la actualul lider de la Casa Alba, Barack Obama.

AFP reaminteste ca, luna trecuta, Ahmadinejad a provocat scandal in SUA si in alte regiuni ale lumii dupa ce a acuzat Guvernul de la Washington de implicare in atentatele din 2001. Declaratiile presedintelui iranian, facute intr-un discurs in fata Adunarii Generale a ONU de la New York, au provocat reactia lui Obama, care le-a numit "pline de ura" si "ofensatoare".

Pe de alta parte, Ahmadinejad a spus duminica despre Israel ca este "un caine salbatic lasat din lesa in regiune".

Statele Unite si Israelul au acuzat Iranul ca incearca sa obtina arma atomica, insa Teheranul a insistat mereu ca programul sau nuclear are doar o componenta civila. Oficiali americani si israelieni nu au exclus lansarea unor atacuri impotriva instalatiilor nucleare din Iran.