​Natiunile Unite "au ingropat" un raport despre incalcarea drepturilor omului in Afganistan, in perioada 1978-2001, a relatat un ziar elvetian, citat de AFP. Documentul acuza soldatii URSS, militantii islamisti si fortele americane de comiterea unor "atrocitati", sustine "Le Temps".

"Un raport ONU despre crimele comise in Afganistan intre aprilie 1978 si decembrie 2001 a fost suprimat, in mod deliberat, de catre Natiunile Unite din motive politice", a scris cotidianul elvetian, care a obtinut o copie a documentului.

Potrivit informatiilor "Le Temps", raportul de 300 de pagini urma sa fie dat publicitatii in ianuarie 2005. Documentul fusese finalizat in decembrie 2004, dupa un an decercetari si anchete.

"Nu a fost publicat si, dupa aparitia altor rapoarte, a fost uitat", a scris publicatia elvetiana.

Documentul acoperea o perioada tumultoasa din istoria Afganistanului, de la lovitura de stat militara din aprilie 1978, invazia sovietica, ascensiunea la putere a talibanilor si pana la operatiunea declansata de fortele americane si aliate, in 2001.

Raportul ii acuza pe "sovietici, liderii comunisti, militantii islamisti si chiar fortele ameriocane" ca au luat parte la "diferite stagii ale atrocitatilor", printre care tortura, executii sumare, violuri in masa si folosirea copiilor-soldati.

Unul dintre cei trei autori ai raportului, americanul Barnett Rubin, a declarat ca ONU a decis sa nu-l publice la "cererea presedintelui afgan Hamid Karzai, deoarece mentiona oameni aflati inca in guvernul de la Kabul".

Intr-un mesaj electronic trimis AFP sambata, Rubin sustine insa ca raportul continea materiale ce mai fusesera publicate si nu prezenta "dezvaluiri ce aveau la baza cercetari noi". El a negat ca oficialii au ascuns opiniei publice vreun "secret" si a adaugat ca documentul a fost "disponibil fara restrictii pe Internet mai mult de un an".

AFP a precizat ca dezvaluirile legate de Afganistan au venit la doar o zi dupa ce ONU a publicat un raport, extrem de controvesat, legat de crimele comise de grupuri armate in Republica Democratica Congo, la sfarsitul anilor '90.