Un post de televiziune din Salt Lake City (Utah) a provocat o intensa dezbatere dupa ce a sugerat ca mai multi "studenti israelieni la Arte", care-si vand lucrarile din usa in usa, au pus intrebari "ciudate" despre intentia autoritatilor americane de a construi o cladire a National Security Agency (NSA) la Camp Williams, transmite Abc4. Unii locuitori afirma ca israelienii sunt de fapt spioni, in timp ce altii declara ca "studentii" sunt niste escroci care incearca sa faca rost de bani.

Imobilul NSAFoto: Captura Youtube.com

"Acesti oameni care-si vand lucrarile afirma ca sunt studenti israelieni. Ei chiar arata pasapoarte israeliene si sustin ca isi vand propriile lucrari pentru a strange banii necesari deschiderii unei galerii de arta. Atunci de ce studenti israelieni la Arte vor sa afle informatii despre National Security Agency?", se afirma in materialul realizat de postul de televiziune american.

Jurnalistul sustine ca mai multi locuitori au postat online avertismente despre "studentii israelieni" care pun "intrebari ciudate ce nu au nimic de-a face cu vanzarea" de lucrari de arta. Potrivit Abc4, un mesaj transmis unor femei din comunitatea mormona precizeaza ca "e vorba de o inselatorie! Acestia nu sunt studenti la Arte iar agentiile de informatii americane investigheaza legaturile lor cu crima organizata si gruparile teroriste". In plus, mesajul afirma ca "o parte din misiunea studentilor este de a obtine informatii despre noua locatia a NSA ce va fi construita la noi in zona".

Abc4 precizeaza ca locuitorii din regiunea Saratoga Springs au depus plangeri la politie in legatura cu "studentii la Arte". Aparitia relatarilor despre acestia a coincis cu informatiile potrivit carora armata americana a acordat un contract in valoare de 1.2 miliarde de dolari unui consortiu care va construi in Utah o cladire a National Security Agency. Imobilul este inclus in strategia de securitate nationala lansata in 2008, al carei obiectiv este sa protejeze retelele de computere militare impotriva atacurilor cibernetice.

Ofiterul Matt Schauerhamer a declarat ca s-a intalnit cu un grup de israelieni la restaurant si ca "in mod clar, ei nu sunt artisti". Politistul le-a cerut sa deseneze ceva iar "ei au realizat o imagine aproape similara cu ceea ce face si copilul meu de la gradinita".

Ofiterul i-a amendat pe israelieni pentru faptul ca vindeau tablourile fara sa aiba o licenta emisa de Primarie, iar ulterior a informat Immigration and Customs Enforcement, care a declansat o ancheta.

Site-ul Raw Story sustine ca suspiciunile dateaza inca din 2002, cand un articol din publicatia "Salon" preciza ca ofiteri din Drug Enforcement Agency au relatat ca "tineri israelieni ce pretindeau ca sunt studenti la arte si isi ofereau lucrarile la vanzare au incercat sa se inflitreze in birourile DEA. Israelienii au incercat sa penetreze si birourile altor agentii de informatii, precum si Departamentul Apararii".

Site-ul citeaza declaratia scriitorului Christopher Ketcham, care a afirmat ca "unii dinjtre israelieni au fost observati in timp ce realizau desene ale interioarelor cladirilor federale. Unii dintre ei au fost descoperiti cu fotografii facute unor agenti federali".

Un material realizat de FoxNews in decembrie 2009 a afirmat ca "studentii la Arte" ar fi spioni israelieni ce urmaresc membri ai Al Qaeda in SUA.

Pe de alta parte, unele informatii sustin ca, de fapt, "studentii" sunt niste escroci care incearca sa faca rost de bani, vanzand cu sute de dolari picturi "produse in masa in China, ce valoreaza de fapt 15 dolari".