Departamentul american al Apararii a cumparat si a distrus mii de exemplare ale memoriilor unui rezervist din armata, intr-o incercare de a pazi secrete de stat, a declarat o purtatoare de cuvant a Pentagonului, citata de CNN. Locotenent-colonelul April Cunningham a afirmat ca oficialii apararii au fost martori, la 20 septembrie, la distrugerea a aproximativ 9.500 de copii ale cartii "Operation Dark Heart", scrisa de lt.col. Anthony Shaffer.

"Departamentul Apararii a decis sa cumpere exemplare din prima editie deoarece ea contine informatii care ar putea sa afecteze securitatea nationala", a declarat Cunningham.

Shaffer, locotenent-colonel in trupele de rezervisti ale armatei, a declarat ca a fost informat vinerea trecuta de faptul ca Pentagonul a cumprat cartile. El a afirmat ca e vorba de "razbunare", adaugand ca "achizitionarea de catre cineva, in era digitala, a 10.000 de carti pentru a suprima o poveste este absurda".

CNN scrie ca editura St. Martin's Press a publicat o noua editie a cartii, unde s-au facut modificari ale textului asa cum au fost solicitate de Guvernul de la Washington, multe paragrafe fiind cenzurate complet.

Potrivit unui raport realizat de generalul-locotenent Ronald Burgess, de la Defense Intelligence Agency, cartea lui Shaffer continea informatii legate de operatiuni secrete realizate de U.S. Special Operations Command, CIA si National Security Agency.

Avocatul lui Shaffer, Mark Zaid, a declarat insa recent ca volumul a fost revizuit de superiorii rezervistului, care si-au dat acordul pentru publicare. Obiectiile par sa fi venit ulterior, din partea serviciilor de informatii americane.

Shaffer a condus o echipa speciala a armatei in Afganistan.

Pentagonul a afirmat ca este in plin proces de rambursare a banilor catre editura si ca nu a cumparat exemplare din cea de-a doua editie a cartii.

CNN scrie ca o persoana ofera pe site-ul de licitatii eBay un exemplar din prima editie, pentru care cere 2.000 de dolari. O copie a celei de-a doua editii costa 25.99 de dolari.

Citeste aici mai multe despre cartea "Operation Dark Heart".