Discutiile informale pe tema rezolvarii conflictului din Transnistria se deruleaza luni la Viena, potrivit Ria Novosti. Discutiile au loc in contextul in care, saptamana trecuta, mediatori si observatori in procesul de negociere au vizitat atat Chisinau, cat si Tiraspolul.

Acum doua saptamani, liderul transnitrean Igor Smirnov spunea ca nu a decis daca va participa la consultarile de la Viena, argumentand ca ele vor deveni eficiente doar in momentul in care Moldova isi va solutiona criza politica interna.

O echipa de mediatori de la OSCE, din Rusia, Ucraina si observatori din SUA si UE au discutat despre conflictul transnitrean cu autoritatile de la Chisinau pe 21 septembrie si au mers mai apoi la Tiraspol, pentru discutii cu oficialii regiunii separatiste. Ministrul moldovean al reintegrarii, Victor Osipov, le-a spus acestora ca Tiraspolul foloseste criza politica din Moldova pentru a justifica lipsa unei dorinte de a colabora. Osipov a spus ca separatistii transnistreni sustin in continuare ideea independentei si pericliteaza astfel eforturile internationale de a rezolva acest conflict inghetat. El a reiterat ca Moldova este dispusa sa cereze la varianta de "cea mai cuprinzatoare autonomie", dar nici nu poate fi vorba despre independenta.

Saptamana trecuta, ministrii pentru afaceri europene german si britanic au facut o vizita comuna la Chisinau, in care au discutat aceasta tema. Potrivit unui interviu in exclusivitate acordat Hotnews.ro, ministrul britanic David Lidington e de parere ca "dintre toate conflictele inghetate din fosta URSS, conflictul din Transnistria ar trebui sa inregistreze progrese in solutionare in viitorul apropiat, daca Rusia alege sa actioneze in acest sens".

El a aratat ca Europa asteapa semne din partea Moscovei si ca spra ca, pana la viitorul summit OSCE de la Astana, din decembrie, Rusia sa dea semne de retragere a trupelor din Transnistria.

"Asteptam sa vedem semne din partea Moscovei. Este foarte probabila o intalnire informala in formatul 5+2, dar deocamdata nu exista un semn clar ca va exista o reluare formala a negocierilor in acest format. Daca am avea asta, ar fi un prim pas foarte asteptat si foarte important", a explicat el, ce ar insemna un semn din partea Rusiei.​