Cheltuielile militare ale tarilor membre ONU s-au dublat in ultimii zece ani si depasesc 1.500 de miliarde de dolari, a anuntat vineri secretarul general al Organizatiei, Ban Ki-moon, in cadrul reuniunii de la New York consacrate relansarii dezbaterilor Conferintei de la Geneva asupra dezarmarii, relateaza RIA Novosti.

"Cheltuielile militare s-au dublat si ating 1.500 de miliarde de dolari de la momentul in care, in urma cu zece ani, am definit Obiectivele de dezvoltare ale mileniului. Imaginati-va ce am fi putut face consacrand aceste fonduri luptei impotriva saraciei si a schimbarilor climatice, securitatii alimentare, sanatatii publice si altor provocari ale dezvoltarii mondiale", a declarat el.

Secretarul general al ONU a cerut participantilor la Conferinta Geneva sa intreprinda noi demersuri pentru dezarmarea mondiala, in conditiile in care progresele inregistrate pana in prezent, printre care semnarea noului tratat ruso-american privind reducerea armelor strategice ofensive (START) nu sunt suficiente.

"Trebuie sa dezvoltam ceea ce am realizat. Ne raman inca multe de facut", a concluzionat Ban Ki-moon.

Conferinta de la Geneva asupra dezarmarii nu a produs, incepand cu 1978, niciun rezultat concret, in conditiile in care statele participante la dialog nu au reusit sa-si concerteze actiunile in materie de reducere a armamentelor conventionale si nucleare.