Unul dintre liderii gherilelor marxiste Fortele Armate Revolutionare din Columbia (FARC), Mono Jojoy, a fost ucis in lupta, a anuntat joi un purtator de cuvant al armatei columbiene, citat de Reuters. Jojoy, al carui nume real era Jorge Briceno Suarez, era considerat liderul aripii militare din FARC.​

Ofensiva impotriva rebelilor marxistiFoto: Agerpres

Potrivit informatiilor, liderul rebel a fost ucis intr-un atac aerian in regiunea Macarena, una dintre ultimele zone controlate de rebeli in Columbia.

Reuters scrie ca moartea lui Mono Jojoy este considerata o lovitura puternica data FARC, mai ales ca armata columbiana a mai ucis doi dintre comandantii miscarii, in 2008. In acelasi an, a murit si fondatorul FARC, Manuel Marulanda.

Jojoy era cunoscut pentru bereta de culoare neagra pe care o purta deseori.

Departamentul american de Stat, care oferise o recompensa de cinci milioane de dolari pentru informatii care ar fi dus la arestarea sau condamnarea liderului rebel, a afirmat ca Jojoy a jucat un rol direct in operatiunile de trafic de droguri ale FARC. Cu ajutorul liderului FARC, rebelii marxisti au produs si distribuit sute de tone de cocaina in intreaga lume.

Actualul presedinte columbian, Juan Manuel Santos, a promis sa continue campania impotriva rebelilor inceputa de fostul lider de la Bogota, Manuel Uribe. El a respins orice propunere de negociere cu FARC, daca miscarea rebela nu renunta la ostilitati si nu elibereaza ostaticii pe care-i detine.​