Autoritatile dintr-o provincie aflata in nordul Chinei au pedepsit peste 300 de functionari publici prinsi in timp ce se aflau la jocuri de noroc, in baruri de karaoke sau neglijandu-si indatoriile de serviciu in timpul orelor de program, transmite AP. Cei mai multi dintre ei au primit avertismente si note scazute la evaluari, in timp ce sase functionari, ale caror actiuni au fost considerate cele mai "scandaloase", au fost concediati.

Alti 14 angajati cu contract determinat au fost dati afara, a anuntat Biroul de disciplina si inspectie din provincia Shanxi.

AP scrie ca, in ciuda faptului ca Guvernul de la Beijing a abandonat marxismul dur, zeci de milioane de chinezi inca lucreaza pentru stat. Multi dintre ei detin functii inalte in Partidul Comunist, care are organizatii in institutiile publice si in companiile in care statul detine controlul.

In perioada comunista, oficialii chinezi erau recunoscuti pentru lentoare, coruptie si aroganta. Si astazi, primariile multor provincii din China sunt sufocate de birocratie, multe dintre functii fiind oferite persoanei care plateste mai mult. De multe ori, familii intregi sunt angajate in aceeasi institutie publica.

Functiile sunt, practic, garantate pe viata, doar cei care comit cele mai grave infractiuni fiind concediati.

Cu toate acestea, in ultimii ani, autoritatile au solicitat mai multa disciplina si eficienta sporita, liderii Chinei urmarind schimbarea imaginii tarii de "stat birocratic".