Un oficial rus a fost concediat dupa ce a obligat mai multi elevi, componenti ai unei echipe de baschet, sa-i sarute picioarele, transmite guardian.co. uk. Difkat Cantimerov s-a aparat sustinand ca nu facea altceva decat sa repete o lectie pe care a invatat-o atunci cand era in Armata Rosie. Incidentul a avut loc la inceputul acestui an.

"Disciplina" cu fortaFoto: Captura Youtube.com

Cantimerov a fost dat afara dupa ce inregistrarea incidentului petrecut in Baskortostan, in regiunea Urali, a fost postata in mai pe site-ul YouTube si difuzata la sfarsitul saptamanii trecute de televiziunile din Rusia.

Potrivit informatiilor, oficialul "a preluat controlul unei lectii de educatie fizica" si le-a ordonat membrilor unei echipe de baschet sa efectueze o serie de flotari. El le-a cerut apoi tinerilor sa-i sarute piciorul drept.

In timp ce baschetbalistii se chinuiau sa-i indeplineasca ordinul, Cantimerov le striga "in stil militar": "Mai tare!", "Unu, doi!" si "Saruta!".

Sambata, presedintele din Baskortostan, Rustem Camitov, a declarat ca l-a concediat pe oficialul implicat in incident, declarandu-se "indignat pana in adancul sufletului" din cauza "acestei insulte la adresa copiilor". La randul sau, reprezentantul pentru copii al presedintelui rus, Pavel Astakov, a condamnat comportamentul oficialului, afirmand ca este vorba "de un nou caz de tratament abuziv al copiilor".

Purtatorul de cuvant al presedintelui, Airat Murzagaleev, a afirmat ca oficialul rus a oferit "o explicatie ciudata si nu foarte convingatoare" despre atitudinea sa: "Ne-a spus ca el a experimentat acelasi lucru in Armata Rusie. Ne-a spus ca el crede ca tineretul de astazi nu este disciplinat si ca trebuie sa fie educat in mod corespunzator".

Cantimerov era liderul districtului Ermekeyev.

Guardian scrie ca demiterea lui Cantimerov reprezinta "o alta victorie pentru blogosfera rusa, extrem de atenta si activa politic", care a cerut timp de cateva luni identificarea si concedierea oficialului.

Potrivit newsru.com, Cantimerov a incercat din rasputeri sa identifice persoana care a filmat incidentul, contactand chiar compania locala de telefonie mobila. Eforturile sale au fost insa zadarnice.