Trupele NATO vor ramane in Afghanistan "atat cat trebuie pentru a-si termina treaba", iar infrangerea nu este o optiune, a declarat secretarul general al Aliantei nord-atlantice, Anders Fogh Rasmussen, intr-un interviu publicat duminica si citat de AFP.

"Infrangerea nu este o optiune, vom invinge. Talibanii nu vor castiga niciodata, nici nu vor reveni prin forta la putere. Nu vom permite niciodata ca al-Qaeda sa dispuna de un refugiu in Afghanistan", a afirmat fostul premier danez, in interviul acordat cotidianului spaniol ABC.

"Facem progrese in toate tarile, avem o strategie buna, fortele necesare, avansam pe teren", a adaugat Rasmussen.

"al-Qaeda nu mai are un refugiu sigur in Afghanistan, sunt presati din toate partile, in special in fiefurile lor, cum este cazul provinciei Helmand (sud-vest, n.r.) si Kandahar (sud). Talibanii pot sa puna bombe, sa asasineze, sa terorizeze, dar nu pot castiga", a subliniat el.

Secretarul general al NATO a precizat ca anul 2011 nu va marca retragerea trupelor occidentale din Afghanistan, asa cum cred unii analisti.

"Ceea ce vom face (in 2011, n.r.) este sa angajam un proces gradual pentru a transfera responsabilitatea in mainile fortelor afghane, atunci cand conditiile o vor permite".

Statele Unite si NATO au trimis in Afghanistan 150.000 de soldati pentru a combate insurectia care a inceput dupa caderea regimului taliban, la sfarsitul anului 2001.

Anders Fogh Rasmussen a efectuat vineri prima sa vizita oficiala in Spania, de cand a preluat postul de secretar general al NATO.

El a profitat de acest lucru pentru a cere membrilor aliantei, si in special Spaniei, sa furnizeze mai multi militari pentru misiuni de formare in Afghanistan.

Statele Unite si aliatii din NATO considera ca instruirea armatei si a politiei afghane reprezinta elementul fundamental pentru a avea in vedere o eventuala retragere a trupelor. Spania are in Afghanistan aproximativ 1.500 de militari.