Doua sute de de fosti soldati din Coreea de Nord, care au dezertat si au fugit in Coreea de Sud, vor forma un grup ce are ca obiectiv rasturnarea regimului de la Phenian, a declarat unul dintre liderii sai, citati de AFP. Fostii militari vor lansa joi Frontul de Eliberare a Poporului din Coreea de Nord, a declarat Jang Ce-Yul, secretarul general al grupului. El a adaugat ca inlaturarea regimului comunist din nord va fi realizata cu ajutorul soldatilor de la Phenian.

"Vom fi in legatura cu multi din fostii nostri colegi din armata. Multi dintre ei sunt perfect constienti ca nu pot supravietui mult sub regimul lui Kim Jong-Il", a declarat Jang, care a fugit din Coreea de Nord in urma cu doi ani.

El a adaugat ca "le vom oferi sprijin pentru a rasturna regimul din Nord, cu ajutorul poporului si al armatei nord-coreene".

Jang a spus ca, printre altele, grupul va introduce reviste, filme video si alte materiale in tara comunista si le va distribui soldatilor din Coreea de Nord. In plus, Frontul de Eliberare a Poporului din Coreea de Nord planuieste organizarea mai multor proiecte impreuna cu soldati si cu grupurile anti-guvernamentale din tara comunista "pentru a slabi loialitatea armatei fata de Kim", a adaugat Jang, fara insa sa ofere detalii.

Jang Ce-Yul a spus ca Hwang Jang-Yop, un fost inalt oficial de la Phenian care a fugit la Seul in 1997, va fi unul dintre consilierii Frontului de Eliberare a Poporului din Coreea de Nord.

Grupul a anuntat pe pagina sa de internet (http://www.nkplf.com) ca joi va da publicitatii o inregistrare telefonica cu un comandant militar din Coreea de Nord, pentru a demonstra legaturile cu armata de la Phenian.

De asemenea, in timpul ceremoniei de joi, fostii soldati nord-coreeni vor lua parte la un exercitiu in care se simuleaza asasinarea lui Kim.

AFP precizeaza ca in Coreea de Sud se afla numeroase organizatii ale refugiatilor din Nord sau care militeaza impotriva regimului, insa acesta ar fi primul grup care reuneste fosti soldati.

De la sfarsitul razboiului din Peninsula coreeana, circa 19.000 de nord-coreeni au fugit in Coreea de Sud.

In ciuda economiei aflate in dificultate si a crizei alimentare severe, armata din Coreea de Nord are un efectiv de aproape 1.2 milioane de persoane.