Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a pus din nou sub semnul intrebarii, intr-o intalnire cu presa care a avut loc duminica seara, la Qatar, versiunea oficiala a atentatelor din 11 septembrie, acuzand ca acestea au servit drept pretext pentru interventia armata din Afghanistan, relateaza AFP.

"Ceva s-a produs la New York si nimeni nu stie inca cine sunt principalii autori. Nicio parte independenta nu a fost autorizata sa incerce sa identifice autorii", a declarat Ahmadinejad.

Dupa atentatele din 11 septembrie, "ei (americanii, n.r.) au spus ca teroristii se ascund in Afghanistan si NATO a mobilizat toate mijloacele sale si a atacat aceasta tara", a adaugat el.

Ahmadinejad calificase in trecut drept o "minciuna" versiunea americana a atacurilor din 11 septembrie, cu toate ca acestea au fost revendicate in mai multe randuri de reteaua terorista al-Qaeda condusa de Osama bin Laden, despre care se spune ca se ascunde, de la acel moment, in zona frontaliera dintre Afghanistan si Pakistan.

Liderul iranian a acuzat din nou Occidentul ca incearca sa semene discordia intre tarile din regiunea Golfului. "Puterile coloniale incearca sa creeze tensiune in regiunea pentru a semana discordia intre aceste tari", a afirmat Ahmadinejad.

"Aceste puteri isi continua campania de propaganda si de razboi psihologic pentru a diviza tarile din regiune cu scopul (...) de a le vinde arme", a adaugat el, estimand ca aceasta politica "nu va reusi".

In data de 11 septembrie, patru avioane deturnate au provocat moartea a 2.979 de persoane. Doua aparate au lovit turnurile World Trade Center, un al treilea s-a prabusit in Pennsylvania, dupa o lupta intre pasageri si teroristi, iar un al patrulea a lovit Pentagonul.

"Ei spun ca doua mii de oameni au fost ucisi in turnurile gemene. Dar in Afghanistan peste 110.000 persoane au fost ucise", a spus presedintele iranian, care a efectuat o scurta vizita la Doha.

El a pledat din nou pentru o noua ordine universala, bazata pe "justitie" si "prietenie" si nu pe hegemonia marilor puteri.

Washingtonul si Teheranul au rupt relatiile diplomatice dupa ce mai multi diplomati americani au fost luati ostatici in capitala iraniana, dupa izbuncnirea revolutiei islamice din 1979.