India se confrunta cu una dintre cele mai grave crize interne din ultimele decenii, cauzata de numarul de revolte aflate in crestere in regiunea Kashmir, anunta New York Times.

Pe parcursul ultimelor decenii sute de mii de forte de ordine au fost mentinute in Kashmir pentru a lupta impotriva revoltelor sponsorizate de Pakistan, pe care in timp au reusit sa le invinga. Aceleasi forte de ordine indiene se afla si astazi in regiunea Kashmir si se confrunta cu o amenintare ce se anunta a fi foarte periculoasa pentru cea mai intens raspandita democratie din lume: o revolta populara de tip intifada indreptata impotriva prezentei fortelor armate in aceasta regiune care include nu numai aruncarea cu pietre de catre oamenii tineri, dar si de catre rudele lor.

Protestele din aceasta perioada conduc catre una dintre cele mai importante crize interne inregistrate in India in ultima vreme. Aceasta situatie grava este cauzata nu doar de forta si perseversenta cu cate se desfasoara aceste revolte, dar si de faptul ca semnaleaza esecul eforturilor intreprinse in ultimele decenii in Kashmir, eforturi intreprinse cu ajutorul tuturor instrumentelor disponibile: bani, alegeri si forta impresionanta.

„Avem nevoie de o revizuire completa a politicilor pentru Kashmir”, a declarat Amitabh Mattoo, hindus din regiunea Kashmir si totodata profesor de probleme strategice la Universitatea Jawaharlal Nehru din New Delhi. „Nu este vorba despre bani si nici despre alegeri corecte, ci despre posibilitatea de a ajunge la acea generatie de locuitori ai regiunii Kashmir, care cred ca India este un mostru imens, reprezentat de buncare si forte de securitate.”