​Premierul Marii Britanii David Cameron a promis marti, in timpul unui discurs sustinut la Ankara, ca va "lupta" pentru ca Turcia sa fie primita in Uniunea Europeana, relateaza Reuters. "Este ceva in care cred foarte tare. Impreuna, vreau sa pavam drumul de la Ankara la Bruxelles", a spus Cameron, aflat in prima sa vizita in Turcia in calitate de prim-ministru.

David Cameron, prim-ministrul Marii BritaniiFoto: Reuters

Turcia a inceput negoicerile preliminare in 2005, dar progresul a fost lent. Uniunea este impartita intre cei care sunt de acord si cei care refuza statutul de membru pentru Turcia, Franta fiind cel mai aprig oponent.

Cameron a precizat ca Turcia va aduce mai multa prosperitate si stabilitate politica in Uniune, datorita potentialului economic vast si influentei in Orientul Mijlociu.

El a pus accent si pe faptul ca Turcia este un important partener strategic cu prezenta in Afganistan si cu potential sa influenteze discutiile diplomatice care includ programul nuclear al Iranului si conflictul israeliano-palestinian.

"Nicio alta tara nu are acest potential de a construi o relatie de intelegere intre Israel si lumea araba. Indemn Turcia, si Israelul, sa nu renunte la acea prietenie", a spus Cameron, referindu-se la tensiunile provocate de atacul israelian asupra flotilei pro-palestiniene, care a dus la moartea a 10 cetateni turci.

"Gaza nu poate si nu trebuie sa fie lasata sa ramana un lagar de prizonieri", a adaugat acesta.

Cameron a precizat ca cei care se opun ca Turcia sa acceada in UE intra in trei categorii: protectionistii care vad puterea economica in dezvoltare a Turciei ca o amenintare, "cei polarizati" care cred ca tara trebuie sa aleaga intre Est si Vest, si cei cu prejudecati care inteleg gresit Islamul.

Premierul a indemnat Turcia sa continue reformele intr-o maniera "agresiva".