O inalta curte din Egipt a cerut sambata guvernului de la Cairo sa puna in aplicare o decizie privind deposedarea de cetatenie a egiptenilor casatoriti cu israelieni, in cazul in care mariajul reprezinta o amenintare pentru securitatea nationala, relateaza Reuters.

Curtea Suprema Administrativa din Egipt a respins astfel recursul formulat de Ministerul de Interne cu privire la o decizie luata anterior de o instanta inferioara, care a hotarat pentru anularea cetateniei in cazul acestor mariaje "mixte".

In procesul anterior, un avocat a argumentat in instanta ca egiptenii casatoriti cu persoane israeliene reprezinta un risc la adresa securitatii nationale pentru ca acestia ar putea spiona Egiptul in favoarea Israelului.

"Curtea cere Ministerului de Interne sa prezinte cabinetului o lista cu toate casatoriile de acest tip, spre examinare. Fiecare caz va trebui investigat separat, tinandu-se seama de respectarea libertatilor individuale si de aspectele ce tin de securitatea nationala", a declarat judecatorul Mohamed al-Husseinay.

Un activist pentru drepturile omului a declarat ca aceasta decizie transmite semnale amestecate cu privire la relatiile dintre Egipt si Israel. "Guvernul este atat de ciudat. Spune ca este un prieten al Israelului...seful statului il felicita pe presedintele israelian cu ocazia sarbatorilor nationale, dar cu toate aceastea ii pedepseste pe cetateni pentru ca au relatii cu Israelul", a declarat avocatul Negad al-Borai.

"Sunt foarte surprins de decizia instantei. Legea egipteana spune ca cetatenia nu poate fi anulata decat in cazul in care persoana este dovedita de spionaj impotriva propriei tari, iar acest verdict considera casatoria cu o persoana israeliana un act de spionaj", a mai spus activistul pentru drepturile omului.