Sase voluntari din Europa, Rusia si China s-au blocat intr-un modul pentru aproape un an si jumatate, pentru a simula efectele unei misiuni pe Marte. Ei vor sa determine in acest fel efectele psihologice ale unei astfel de experiente. "Misiunea" incepe de joi si va dura 520 de zile. Comunicarea intre echipaj si centrul de control se va realiza in cea mai mare parte prin e-mail, transmite France24.

Cei sase - un italian, un francez, trei rusi si un chinez - vor avea un program bine stabilit si va trebui sa isi rationalizeze mancarea, la fel ca astronautii de pe Statia Spatiala Internationala. Dincolo de lipsa de aer curat si de lumina naturala, separarea de familie si de prieteni pentru atata timp va fi o sursa suplimentara de stres.

Romain Charles, in cabina sa
Romain Charles, in cabina sa
Foto: ESA
"Va reprezenta o provocare pentru noi toti. Nu vom putea sa ne vedem familiile, prietenii, dar cred ca este vorba despre un moment de glorie din vietile noastre", a explicat chinezul Wang Yue, de 27 de ani, de la Institutul pentru probleme medicale si biologice (IBMP) din Moscova, unde este instalat modulul. Francezul Romain Charles, de 31 de ani, a declarat si el ca cel mai greu de gestionat va fi absenta contactului cu "familia si prietenii".

"Misiunea" este organizata de IBMP si Agentia spatiala europeana (ESA) care spun ca experienta are ca obiectiv sa "imite o misiune catre Marte si intoarcerea pe Pamant, cat mai precis posibil". Anul trecut, sase voluntari au fost inchisi intr-un modul similar, in Moscova, timp de 105 zile. "O calatorie reala catre Marte nu va fi posibila decat in 2030-2035", a declarat Alexei Krasnov, de la Agentia Federala Spatiala a Rusiei.