Ucraina a renuntat oficial la planurile de aderare la Alianta Nord-Atlantica, ministrul de externe ucrainean anuntand joi ca aceasta chestiune nu mai figureaza pe agenda diplomatica a tarii, relateaza Reuters.

"Ucraina va continua sa-si dezvolte relatiile cu Alianta, dar chestiunea aderarii sale la NATO a fost scoasa de pe agenda", a declarat ministrul de Externe, Kostyantyn Gryshchenko, care a adaugat ca aceasta decizie "corespunde situatiei actuale" a tarii.

Potrivit lui Gryshchenko, planul de aderare la NATO nu a fost sustinut de marea majoritate a ucrainenilor si a avut un "efect distructiv" asupra politicii externe a tarii.

Fostul presedinte de la Kiev, Viktor Iuscenko, a fost un sustinator al eforturilor de aderare a Ucrainei la NATO si Uniunea Europeana. Actualul presedinte, Viktor Ianukovici, venit la putere in februarie, a respins insa din start ideea de aderare la NATO. Inca din timpul campaniei electorale, Ianukovici a spus ca Ucraina nu va adera la NATO, ca punctul de vedere al ucrainenilor este sa nu adere la organizatii militare si aceasta dorinta trebuie respectata.