Zeci de documente apartinand Securitatii de stat din Egipt, pe care ofiterii serviciilor secrete ar fi incercat sa le distruga, au fost recuperate de protestatarii antiguvernamentali si postate pe internet. Daca aceste documente sunt reale, atunci ele scot la iveala faptul ca Ministerul de Interne egiptean ar fi ordonat atentatele teroriste de la Sharm el-Sheik din 2005, relateaza Der Spiegel.

La sfarsitul saptamanii trecute, demonstrantii egipteni au reusit sa recupereze mai multe documente secrete din sediul Securitatii de stat din Cairo, dupa ce in cladire tocmai izbucnise un incendiu. Multi dintre opozantii regimului Mubarak, care au ajutat la inlaturarea acestuia de la putere, cred ca incendiul a fost un atac premeditat, menit sa distruga tocmai aceste documente clasificate.

Si in celelalte mari orase din tara cladirile Securitatii statului au fost luate cu asalt de manifestantii egipteni aflati in cautare de dovezi privind abuzurile comise de aceasta institutie, ei reusind sa intre in posesia a numeroase documente secrete. Conducerea Consiliului Militar Suprem din Egipt a cerut populatiei sa inapoieze documentele sau, cel putin, sa pastreze confidentialitatea in privinta continutului acestora.

Intre timp, zeci dintre aceste documente au fost postate online. Unele par a fi autentice, in timp ce altele sunt evident falsificate, scrie Der Spiegel. Verificarea autenticitatii lor este foarte dificila, astfel ca manipularea acestora nu este exclusa.

Insa unele dintre aceste inscrisuri fac referire la fapte socante, ce ar fi fost comise de fostul regim de la Cairo.

Este vorba in special de doua note scrise, datand din 2005, care par sa aiba antetul unui "departament politic secret" din cadrul Ministerului de Interne din Egipt. Acestea sugereaza ca regimul fostului presedinte Hosni Mubarak ar fi ordonat sangeroasele atacuri teroriste din statiunea turistica Sharm el-Sheik, de la Marea Rosie, petrecute in iulie 2005.

Datat 7 iunie 2005, intr-unul dintre aceste documente se mentioneaza: "Ieri, la ora 14.30, ne-am intalnit cu Mohammad H., Osama M., Rafit M. si Siad A si am cazut de acord asupra tuturor aspectelor privind planul de indeplinire a Misiunii 231, stabilita din data de 29 ianurie 2005. Am hotarat sa ne concentram asupra a trei vehicule incarcate cu explozibili, plasate in zona din jurul golfului Naama, astfel ca primul sa explodeze in fata Hotelului Movenpick, al doilea in apropierea hotelului, iar al treilea in statiunea Movenpick, acestea apartinand lui Hussain Salim... Am stabilit ca "ora zero" sa fie in dimineata zilei de 23 iulie 2005".

Atacurile au avut loc, intr-adevar, in acea dimineata, la ora 01.15, si aproape cu exactitate in locurile mentionate in document.

Peste 80 de persoane au fost ucise si alte 200 au fost ranite in atentatele de la Sharm el-Sheik, una dintre cele mai frecventate statiuni turistice din lume. Atacurile au fost revendicate de o factiune, necunoscuta pana atunci, a gruparii teroriste al-Qaida.

Celalalt document ce face referire la "Misiunea 231" pare sa dezvaluie contextul in care a fost ordonat atacul, si anume o disputa de afaceri izbucnita intre Gamal Mubarak, fiul presedintelui Hosni Mubarak, si hotelierul Hassain Salim.

Era fostul regim egiptean atat de lipsit de scrupule incat sa provoace uciderea in masa a atator oameni doar pentru a sprijini scopurile private ale familiei prezidentiale?, se intreaba jurnalistii de la Der Spiegel. Deocamdata, veridicitatea documentelor nu a fost dovedita. Faptul ca circumstantele atentatelor de la Sharm el-Sheik si asa-zisele planuri de atac descrise in notele serviciilor secrete se potrivesc atat de bine poate fi un indicator pentru ambele scenarii: fie documentele au fost falsificate, fie sunt reale, noteaza publicatia germana.