Presedintele kirghiz, Kurmanbek Bakiyev, a anuntat, marti, ca ar putea demisiona daca guvernul interimar ii garanteaza siguranta si reuseste sa tina sub control situatia din tara, scrie Reuters. Aceasta este prima data cand presedintele ia in calcul posibilitatea de a demisiona, de la izbucnirea protestelor de saptamana trecuta impotriva conducerii sale.

Intrebat de jurnalisti in ce conditii ar fi de acord sa renunte la functia sa, Bakiyev a declarat ca in primul rand trebuie sa inceteze violentele, iar in al doilea rand trebuie sa ii fie asigurata siguranta sa si a familiei sale. In plus, acesta a adaugat ca ar trebui ca actuala conducere sa organizeze alegeri prezidentiale in urmatoarele doua - trei luni.

Declaratiile presedintelui ar putea tempera nelinistile din Kirghistan. 83 de oameni au murit in protestele care au avut loc saptamana trecuta, cand partizanii opozitiei au asediat Palatul Prezidential, l-au luat ostatic pe vicepremier si au preluat controlul asupra televiziunii de stat, intr-o revolta impotriva presedintelui Kurmanbek Bakiyev, care a fugit in regiunea Jalalabad.

Duminica, presedintele kirghiz a declarat ca nu va demisiona si ca orice tentativa asupra vietii sale va "ineca Kirghistanul in sange". Bakiyev a mai afirmat ca prezenta fortelor ONU de mentinere a pacii este necesara pentru oprirea haosului din tara. Marti, presedintele demis a continuat sa sfideze deciziile guvernului interimar si a organizat un miting in Jalalabad, la care au participat mii de sustinatori. In acest context, noul executiv a amenintat ca il va aresta pe Bakiyev, daca nu se preda pana la sfarsitul zilei.