Lech Kaczynski a fost o figura controversata pe scena politica a lumii. Orientarile sale de dreapta l-au propulsat in topul preferintelor electoratului polonez, care in 2005 l-a ales presedinte al statului. De-a lungul mandatului, Kaczynski a sustinut cu fermitate pozitii ale Poloniei ce erau in defavoarea marilor puteri europene. Totodata, el a militat pentru relatii mai stranse cu Statele Unite si nu s-a ferit sa critice Rusia. Kaczynski a promovat o relatie stransa cu Romania, convenind in 2009 cu Traian Basescu semnarea unui parteneriat strategic Romania-Polonia.

Conservatorul catolic Lech Kaczynski si-a inceput activitatea parlamentara in 1989, cand a fost ales senator al regiunii Gdansk. Inainte de a intra pe scena politica Lech Kaczynski a fost implicat in anii '80 in eforturile de inlaturare a regimului comunist, prin intermediul miscarii Solidaritatea.

In 2000 a fost numit ministrul al Justitiei de catre premierul de la acea data, Jerzy Buzek, actualul presedinte al Parlamentului European.

In 2002, a fost ales primar al Varsoviei, iar in decembrie 2005 a parasit aceasta functie, pentru a fi inaugurat in cea de presedinte.

A castigat alegerile prezidentiale din 2005 reprezentand Partidul Dreptate si Justitie, o formatiune fondata impreuna cu fratele sau geaman, Jaroslaw, in 2002, care pune accent pe valorile traditionale catolice. Victoria sa in fata liberalului Donald Tusk a fost considerata, la acea vreme, surprinzatoare.

Ulterior, Kaczynski si-a numit fratele geaman, Jaroslaw, in functia de premier.

In timpul anilor petrecuti la putere, cei doi frati eurosceptici au provocat numeroase blocaje la nivelul Uniunii Europene, opunand-se ratificarii noului Tratat de la Lisabona si amanand pe termen nelimitat perspectiva aderarii la zona euro. Totodata, ei s-au opus negocierilor dintre UE si Rusia privind un extins acord economic.

Lech Kaczynski avea 60 de ani, era casatorit si avea o fiica.