Presedintele Traian Basescu a declarat ca va pleda, la dineul de lucru de joi seara, oferit de Barack Obama la Praga, pentru "solidaritatea si soliditatea relatiei UE-SUA", si a sustinut ca i se pare "inadmisibil ca unele state membre NATO sa considere ca si-au incheiat misiunea in Afganistan". In ceea ce priveste securitatea europeana, Traian Basescu spune ca sunt abordari "oarecum diferite, probabil in Europa intr-un fel se vede securitatea cand ai frontierele la Atlantic si altfel cand ai frontierele la Marea Neagra", potrivit Mediafax.

La plecarea spre Praga, seful statului a declarat ca tematica de discutii de la dineu va fi legata de campania din Afganistan, de dosarul nuclear iranian, securitatea europeana si de agenda NATO - programul de modernizare care va face obiectul discutiilor sefilor de stat cu ocazia summitului NATO de la Lisabona, din aceasta toamna. El a catalogat tematica de la dineu drept "una de maxima actualitate pentru Romania".

  • "As vrea sa fac precizarea ca, dincolo de a exprima punctele de vedere legate de fiecare din cele patru teme convenite, Romania va pleda pentru solidaritatea si soliditatea relatiei Uniunea Europeana-Statele Unite. Este esential pentru noi, ca tara europeana, ca relatiile Bruxelles-Washington sa devina tot mai solide si motivate de realitatile de astazi ale lumii. Daca discutam despre securitate, cred eu ca, in mod egal, riscurile de securitate vizeaza Statele Unite, dar si UE in ansamblul ei, nu numai Europa Centrala si de Est", a adaugat Basescu.

Referindu-se la campania din Afganistan, seful statului roman a afirmat ca NATO actioneaza in Afganistan ca un tot compact, solidar cu evenimentele din 11 septembrie, ce au avut loc in SUA, evenimente care au declansat razboiul antiterorist pe teritoriul afgan, "chiar cu extinderile sale dincolo de frontierele Afganistanului":

  • "As face mentiunea ca, in continuare, trebuie ca Alianta sa ramana solidara. Mi se pare inadmisibil ca unele state sa considere ca si-au incheiat misiunea in Afganistan. Este adevarat ca s-au atins cateva obiective, dintre care as mentiona doua obiective fundamentale - alungarea de la putere a talibanilor cu toata ideologia lor absolut terorista si nedemocratica, crearea conditiilor pentru ca in Afganistan sa se desfasoare alegeri libere, dar suntem departe de a putea spune ca misiunea din Afganistan este indeplinita. Cu atat mai mult cu cat in ultima perioada Alianta a fost in dificultate din punct de vedere militar. Pozitia Romaniei este ca, in baza articolului 5 din Tratat, toate statele membre NATO trebuie sa-si asume in mod egal responsabilitati pentru eliminarea elementelor teroriste din Afganistan si pentru aducerea Afganistanului in situatia in care institutiile unui stat sa functioneze, populatia sa aiba o perspectiva garantata de stat si nu pusa sub semnul intrebarii de terorism, de trafic de droguri si de alte amenintari asimetrice".

In ceea ce priveste securitatea trupelor romanesti din acest teatru de operatiuni, Traian Basescu a amintit ca tara noastra si-a dublat in 2009 efectivele fata de 2008, trecand de la circa 500 de militari la 1038 de militari, iar pentru 2010 este prevazuta o crestere de 150 de militari:

  • "In penultima sedinta CSAT am constatat ca datorita misiunilor pe care le indeplinim, ne punem trupele in insecuritate daca nu marim efectivele cu inca 600 de militari. Deci, pana in luna septembrie, Romania va avea in Afganistan 1800 de militari pentru a-si putea indeplini misiunea si cu maxima securitate pentru trupele dislocate acolo".
  • Traian Basescu a vorbit, cu aceasta ocazie, si despre dosarul nuclear iranian: "Trebuiesc intarite masurile economice impotriva Iranului, in asa fel acesta sa fie determinat sa aiba o pozitie transparenta in raport cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica, astfel incat lumea sa stie daca Iranul utilizeaza energia nucleara in scopuri civile sau militare. Este clar ca la Teheran inca nu avem un guvern care intelege nevoia de transparenta in derularea programului sau nuclear. In ceea ce ne priveste, nu suntem adeptii unei solutii militare decat la epuizarea solutiilor diplomatice. Consideram ca diplomatia si masurile legate de sanctiuni economice impuse Iranului sunt instrumente inca eficiente".

In legatura cu securitatea europeana, Traian Basescu este de parere ca exista abordari "oarecum diferite, probabil in Europa intr-un fel se vede securitatea cand ai frontierele la Atlantic si altfel cand ai frontierele la Marea Neagra".

  • "Plecand de la premisa increderii pe care o avem in vecinii nostri, credem ca lucrurile trebuiesc abordate pragmatic si in deplina siguranta. Cand este vorba despre securitate, niciun lider politic nu are dreptul sa faca niciun fel de concesii, pentru ca ele pot fi platite de natiuni intregi. In sfarsit, agenda NATO si modernizarea organizatiei este un element de preocupare pentru Romania si, in mod deosebit, sustinerea mentinerii articolului 5, valabilitatii integrale a articolului 5 din Tratatul de aderare la NATO si de constituire a organizatiei, articol care, trebuie sa o spunem, in momentul de fata, in Afganistan, nu se manifesta in toata plenitudinea lui cand este vorba de statele membre", a incheiat seful statului.