Un lider al miscarii extremistilor albi din Africa de Sud a fost ucis sambata de catre doi angajati de culoare, in urma unei dispute legate de salarii, transmite CNN. Eugene Terreblanche (69 de ani) era liderul gruparii neo-naziste Weerstandsbeweging (Miscarea de Rezistenta Afrikaner sau AWB). AWB a anuntat ca "va razbuna" moartea liderului sau. Expertii se asteapta ca tensiunile rasiste sa ia amploare in tara.

Terreblanche a fost batut cu bate si injunghiat cu o maceta, a anuntat politia. Cadavrul sau a fost descoperit la ferma al carei proprietar era. Doi dintre angajatii sai, unul in varsta de 16 ani si unul de 21 de ani, s-au predat politiei, urmand sa apara marti in fata judecatorilor.

Presedintele sud-african Jacob Zuma a ceut populatiei sa fie "calma". La randul ei, organizatia AWB i-a sfatuit pe membrii sai sa ramana "linistiti", insa a anuntat ca va razbuna moartea lui Terreblanche.

Potrivit CNN, moartea lui Terreblanche intervine intr-un moment in care tensiunile rasiste iau amploare in Africa de Sud. Luna trecuta, un tribunal a interzis difuzarea unui cantec numit "Kill the Boer", mostenit din perioada apartheidului, ale carui versuri inseamna "Ucide fermierul".

Miscarea AWB este cunoscuta pentru incercarile sale de a bloca eforturile Africii de Sud de a pune capat politicii de apartheid in anii '90. In lupta sa, gruparea a recurs la actiuni teroriste, in urma carora au fost ucise peste 20 de persoane.

Terreblanche a fost condamnat pentru tentativa de asasinat, dupa ce a incercat, in 1996, sa-l omoare pe Paul Motshabi, o persoana de culoare ce lucra ca agent de paza la ferma sa. El a efectuat circa doua treimi din pedeapsa de cinci ani de inchisoare. De asemenea, Terreblanche a fost condamnat si pentru ca si-a folosit cainele pentru a ataca un negru.