Presedintele francez Nicolas Sarkozy efectueaza o vizita oficiala la Washington, la omologul sau american Barack Obama. Liderul de la Elysee are programata pentru luni o vizita la New York, iar marti va merge la Washington, alaturi de sotia sa, Carla Bruni Sarkozy. Presedintele francez incearca astfel sa reafirme bunele relatii cu Barack Obama, noteaza cotidianul francez Le Figaro.

Vizita intervine dupa o perioada marcata de neintelegeri intre cele doua state. Michelle si Barack Obama ii vor primi pe Carla si Nicolas Sarkozy in apartamentele lor de la Casa Alba, in cursul zilei de marti. Este pentru prima oara in mandatul lui Obama cand presedintele american si sotia sa organizeaza o cina privata alaturi de invitatii lor.

Intalnirea celor doi lideri vine dupa una dintre cele mai proaste saptamani ale presedintelui din Hexagon. Tot mai multe voci din partidul care l-a sustinut pe Nicolas Sarkozy la presedintie spun acum ca liderul de la Elysee nu ar trebui sa mai intre in cursa pentru un nou mandat, in 2012. Aliatii de dreapta ai lui Nicolas Sarkozy au repurtat o infrangere usturatoare la alegerile locale, sondajele de opinie arata ca liderul de la Elysee a fost intrecut in preferintele electoratului de premierul sau, Francois Fillon, si una peste alta Sarkozy a fost fortat sa renunte si la “taxa pe carbon” pe care planuise sa o aplice.

Cel mai recent sondaj de opinie din Hexagon, realizat de BVA, arata ca francezii il prefera pe actualul premier, Francois Fillon, castigator al alegerilor prezidentiale din 2012, in locul lui Nicolas Sarkozy. 43% dintre respondenti il sustin pe Fillon la functia de presedinte si doar 23% i-ar da votul lui Nicolas Sarkozy pentru un nou mandat.