Ministerul Apararii britanic a dat publicitatii o serie de imagini, realizate la inceputul acestei luni, ce infatiseaza doua bombardiere rusesti de tip Tu-160 ce au intrat in spatiul aerian al Marii Britanii in apropierea insulelor Hebride din Scotia, survoland coasta nordica a Irlandei de Nord timp de patru ore, informeaza CNN.

Incidentul ce a avut loc pe 10 martie a fost una din multele interceptari la care au participat echipajele britanice in ultimile 12 luni. Cele doua bombardiere rusesti, capabile sa transporte arme nucleare, au fost escortate de doua avioane britanice Tornado F3, din cadrul Escadronului 111. Acestea au decolat de la baza Leuchars (Scotia) si au localizat cele doua avioane Tu-160 ce au continuat sa zboare catre sud, de-a lungul coastei Irlandei de Nord, dupa care s-au indreptat spre nord.

"Acesta nu este un incident total neobisnuit, iar multi oameni ar putea fi suprinsi sa afle ca echipajele noastre au fost nevoite sa intercepteze avioane rusesti de mai mult de 20 de ori, de la inceputul lui 2009", a declarat comandantul Escadronului 111, Mark Gorringe.

Tupolev Tu-160 (cunoscute sub numele de Blackjack in randul fortelor NATO) este un bombardier strategic supersonic cu aripi cu geometrie variabila proiectat in Uniunea Sovietica. Acesta este similar, insa mai rapid decat bombardierul american B-1 Lancer. Este ultimul bombardier strategic sovietic si cel mai mare avion de lupta construit vreodata. (Wikipedia)

Avionul folosit de britanici este un Panavia Tornado Air Defence Variant (ADV), un avion de interceptare derivat din modelul Panavia Tornedo. Aceast model este folosit de fortele aeriene britanice inca din 1986. Tornado F3 este un avion cu doua motoare conceput, la vremea respectiva, pentru interceptarea bombardierelor soviectice. Modele vor fi retrase din serviciu in 2011 si vor fi inlocuite de avioane Eurofighter Typhoon. (Wikipeadia)