Curtea Suprema elvetiana a hotarat, miercuri, ca cel putin 4.6 milioane de dolari din conturi bancare elvetiene, anterior donate catre organizatii de caritate, sa fie restituite familiei fostului dictator haitian, Jean-Claude Duvalier, scrie The New York Times.

Curtea a luat decizia cu cateva ore inaintea cutremurului care a devastat Haiti, in 12 ianuarie, dar aceasta a fost facuta publica abia miercuri, determinand guvernul elvetian sa emita o ordonanta de urgenta prin care sa inghete conturile pana cand o noua lege va permite ca acesti bani sa fie donate grupurilor de intr-ajutorare din Haiti.

“Acesta este un dezastru in materie de relatii publice pentru Elvetia,” a declarat Mark Pieth, un profesor universitar elvetian, cu o experienta vasta in privinta cazurilor de coruptie la nivel international.

Prin decizia luata, Curtea Suprema Federala a anulat-o pe cea a unui tribunal elvetian inferior, conform careia banii ar fi trebuit sa ajunga la grupurile de ajutorare care activeaza pe teritoriul tarii saracite, deoarece statutul limitarilor cu privire la orice crime comise de catre clanul Duvalier a expirat in 2001.

Pe langa privarea eforturilor de ajutorare de o suma importanta, decizia loveste si in eforturile Elvetiei de a renunta la imaginea sa de refugiu pentru investitiile dictatorilor din intreaga lume.