Puterea iraniana ameninta "ca va imbogati uraniu la un nivel superior", in termen de o luna. Liderii de la Teheran le-au dat un ultimatum marilor puteri, avertizandu-i ca daca nu accepta conditiile pe care le-au impus la propunerea de imbogatire a uraniului in strainatate, activitatea din centralele iraniene va trece la un alt nivel, informeaza Le Figaro.

"Comunitatea internationala are doar o luna pentru a se decide" daca accepta sau nu conditiile de la Teheran, a declarat ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki. "Teheranul va imbogati uraniu la un nivel superior", a subliniat ministrul. La originea acestor neintelegeri sta oferta prezentata in octombrie de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), care a incercat sa ajunga la un consens cu Iranul.

Pe 21 octombrie, in cadrul unei reuniuni organizate la Viena intre Iran, Franta, Rusia si Statele Unite, Agentia Internationala pentru Energie Atomica a propus un proiect de acord, prin care Teheranul sa primeasca combustibil nuclear pentru reactorul de la Teheran. Termenii acestui acord prevedeau ca Iranul sa exporte in Rusia 70% din uraniul "usor" imbogatit, unde procesul urma sa continue. Franta trebuia apoi sa asigure livrarea combustibilului nuclear inapoi la reactorul de la Teheran.

Dupa lungi discutii, Teheranul a acceptat oferta, dar si-a impus un set de conditii si un calendar propriu. O contrapropunere care a primit refuzul Occidentului. "Situatia nu s-a schimbat. Propunerea AIEA ramane valabila. Iranul ar trebui sa se foloseasca in cele din urma de aceasta oportunitate", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului german de Externe.