Pana de curand, se credea ca folosirea uneltelor este un atribut specific oamenilor. In ultimii zeci de ani, oamenii de stiinta au descoperit tot mai multe animale care recurg la unelte primitive - in special in randul primatelor. Un corb a demonstrat recent ca fabula lui Esop nu este o simpla fantezie, dupa ce a pus pietre intr-un pahar pentru a ridica nivelul apei. Surpriza vine acum din lumea nevertebratelor - oamenii de stiinta au reusit sa filmeze o caracatita care strange coji de nuci de cocos pe care le foloseste ulterior pe post de scut, relateaza msnbc.com.

Caracatita strange jumatati goale de nuci de cocos, cel mai probabil ajunse pe fundul marii dupa ce au fost aruncate de oameni, pe care le foloseste atunci cand are nevoie ca armura portabila.

"Am observat si filmat de multe ori caracatite care se ascund in astfel de cochilii, dar nu m-am asteptat niciodata sa descopar o caracatita care isi face stocuri de nuci de cocos. Prima oara cand am vazut asta, era sa ma sufoc de ras. Era evident ca se pregateste sa faca ceva, dar nu m-am asteptat la asta - nu m-am asteptat sa ia nuca de cocos si sa fuga cu ea", explica cercetatorul Julian Finn, biolog la Museum Victoria din Australia, potrivit BBC News.

In film se vede cum caracatita dezgroapa o jumatate de nuca de cocos, o intoarce, o goleste de nisip si de noroi dupa care se urca in ea, folosindu-si tentaculele pe post de picioare.

"Cred ca este uluitor cum aceste tentacule formate doar din muschi se transforma in membre rigide cu care caracatita poate alerga intr-un fel asemanator paianjenului", afirma dr. Mark Norman, seful echipei de cercetatori de la Museum Victoria.