In timpul unei intalniri televizate a guvernului, presedintele venezuelean, Hugo Chavez, a facut o gluma, intrebandu-l pe ministrul minelor si energiei: "Cum e cu uraniul pentru Iran? Pentru bomba atomica?".

Pana acum, glumele cu arme de distrugere in masa erau facute, de obicei, de politicienii americani republicani. Spre exemplu, la un dineu cu presa in 2004, George W. Bush a prezentat o serie de fotografii cu el cautand prin Biroul Oval, dupa care le-a spus invitatilor "Nu, nu sunt aici", facand referire la armele de distrugere in masa.

Ronald Reagan, in timpul unei probe de sunet la un post de radio, a glumit spunand ca va scoate Rusia in afara legii si ca bombardamentul va incepe in 5 minute. Iar John McCain, in timpul unui miting, in 2007, a cantat "Bombardati, bombardati Iranul", pe o melodie de la formatia Beach Boys.

In acelasi "club" a intrat si Hugo Chavez, marti, dupa ce l-a intrebat pe Rodolfo Sanz in timpul unei sedinte de guvern, "Cum e cu uraniul pentru Iran? Pentru bomba atomica?". Gluma a provocat rasete infundate in sala, iar Sanz, care intarziase, a zambit rautacios.

Aceste comentarii au fost facute in contextul in care, luna trecuta, s-a vehiculat stirea ca Iranul ajuta Venezuela sa detecteze depozitele de uraniu, iar SUA s-au declarat ingrijorate de posibilitatea unor transferuri nucleare intre Venezuela si Iran. Chavez, insa, a insistat in mai multe randuri ca tara sa urmareste sa foloseasca energia nucleara pentru scopuri pasnice. In plus, acesta a glumit, spunand ca Iranul are deja destul uraniu si nu mai are nevoie sa importe, scrie The Guardian.