Institutele de cercetare in domeniul fizicii laserilor din Romania si Franta au semnat o conventie de cooperare in data de 25 septembrie 2009. Ambasada Romaniei in Republica Franceza a gazduit, la 5 octombrie, ceremonia de inmanare a documentelor oficiale privind termenii parteneriatului romano-francez in domeniul laserilor intensi.

La eveniment au participat Rares Medianu, directorul Insititutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei (INFLPR) din Magurele, Antoine Rousse, directorul Laboratorului de Optica Aplicata (LOA) din Palaiseau, si Yves Demay, directorul Scolii Nationale de Tehnici Avansate (ENSTA) din Paris, alaturi de ambasadorul Romaniei, Teodor Baconschi, care a remis celor doua parti documentele acordului.

Conventia de cooperare dintre institutele de cercetare din cele doua tari, face parte din Foaia de Parcurs a Parteneriatului strategic, semnat in februarie 2008 de catre presedintii Traian Basescu si Nicolas Sarkozy. Conventia stabileste cadrul de cooperare in materie de cercetare si invatamant superior in domeniile laserilor intensi, surselor secundare de particule si de radiatii, precum si aplicatiilor acestora, se arata in comunicatul de presa, remis HotNews.ro de catre Ambasada Romaniei in Republica Franceza.